Στην ταυτοποίηση των στοιχείων ενός εκ των τριών ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στη βομβιστική επίθεση του περασμένου καλοκαιριού στο θέρετρο του Μπουργκάς προχώρησαν οι αρμόδιες βουλγαρικές αρχές, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «24 Chassa» (24 Ώρες) η επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών του Μπουργκάς Στανέλια Καρατζόβα.

Στις 18 Ιουλίου 2012, βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες στο Μπουργκάς στοίχισε τη ζωή σε πέντε Ισραηλινούς τουρίστες, στο Βούλγαρο οδηγό του λεωφορείου και σε ακόμη ένα άτομο, που εικάζεται πως ήταν ο καμικάζι βομβιστής.

Το άτομο, τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν, έχει μπει σε λίστα καταζητούμενων.

«Γνωρίζουμε ότι προέρχεται από μία χώρα, στην οποία όμως δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του τα τελευταία έξι χρόνια. Υπάρχουν άμεσες πληροφορίες ότι σχετιζόταν με τον καμικάζι βομβιστή, που διέμενε στη Βουλγαρία χρησιμοποιώντας το όνομα ”Ζακ Φελίπε Μαρτίν” και με το βοηθό του ‘Μαρτίν’, ο οποίος φέρει το όνομα ”Ραλφ Γουίλιαμ Ρίκο”. Έχουμε, επίσης, πληροφορίες για ένα τέταρτο άτομα, αλλά δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί ούτε η ταυτότητά του ούτε οι επαφές του με τους άλλους τρεις. Απλά δουλεύουμε σε θεωρητικό επίπεδο σε σχέση με την ανάμειξή του στο συμβάν. Δεν έχουμε προς το παρόν συλλέξει ακλόνητα στοιχεία ως προς αυτόν. Αναμένουμε τα αποτελέσματα μίας έρευνας που διεξάγεται από τη Διεύθυνση Διεθνούς Επιχειρησιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εσωτερικών» διευκρίνισε η κ. Καρατζόβα.

Η ίδια δεν θέλησε να αποκαλύψει την εθνικότητα του ατόμου, τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν, τονίζοντας ότι οι αρχές εργάζονται πάνω σε μία ποινική και όχι πολιτική υπόθεση, η διερεύνηση της οποίας δεν θα πρέπει να βαρύνεται από «πολιτικές αποχρώσεις».

Σημείωσε δε πως και τα τέσσερα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση είναι ξένοι υπήκοοι και πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για επαφές τους με ντόπιους.

Όπως είπε η κ. Καρατζόβα, φαίνεται να ήρθαν στη Βουλγαρία στα μέσα Ιουνίου του 2012 και κινούνταν στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.