Η κρίσιμη συμφωνία που επιτεύχθηκε την έσχατη στιγμή στο αμερικανικό Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό της χώρας περιλαμβάνει, επίσης, και τη νομοθεσία που διευθετεί τις διάφορες πτυχές των διατάξεων για τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η παράταση έως τα τέλη του τρέχοντος οικονομικού έτους του «Αγροτικού νομοσχεδίου» που έληγε τον Σεπτέμβριο του 2012, συμπεριλήφθηκε στο κείμενο της συμφωνίας που επικυρώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στη Γερουσία και χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στα πλαίσια της συμφωνίας που απέτρεψε έτσι την αύξηση της φορολογίας και τη μείωση δαπανών που συνιστούσαν το επονομαζόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο».

Το αγροτικό νομοσχέδιο, που ανανεώνεται κάθε πενταετία, καθορίζει επί της ουσίας τις βασικές τιμές πολλών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και του γάλακτος.

Σε περίπτωση που οι κοινοβουλευτικοί ταγοί των ΗΠΑ δεν κατέληγαν σε μία συμφωνία και δεν αναλάμβαναν την πρωτοβουλία να επεκτείνουν το «Αγροτικό Νομοσχέδιο» οι τιμές θα εκτινάσσονταν από της 1ης Ιανουαρίου σε ύψη που έχει να δει η χώρα από το 1949.

Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Γαλακτοπαραγωγών, κάτι τέτοιο θα κατέληγε σε «σχεδόν τετραπλασιασμό των σημερινών τιμών παραγωγής και θα διπλασίαζαν τις σημερινές τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στα ράφια».

Η επέκταση του νόμου προσφέρει πλέον την απαραίτητη παράταση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων για να επεξεργαστούν μία συμβιβαστική λύση για το νομοθετικό κείμενο που θα καθορίζει επίσης το ύψος των προγραμμάτων διατροφικής βοήθειας προς τους αναξιοπαθούντες, όπως και το ποια προϊόντα θα είναι εκείνα που θα περιληφθούν σε αυτήν την βοήθεια.

Η Γερουσία είχε εκφρασθεί υπέρ μίας νέας παραλλαγής του νόμου από τον Ιούνιο του 2012, εν τούτοις η Βουλή των Αντιπροσώπων ουδέποτε είχε εγγράψει στον κατάλογο για τα προς συζήτηση το νομοσχέδιο αυτό για τον αγροτικό τομέα.