Πακιστανοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν  την αποφυλάκιση τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών των Αφγανών Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μουλά Νουρεντίν Τουράμπι, και ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Χελμάντ, Άμπντουλ Μπάρι, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει μία νέα ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες της κυβέρνησης Καρζάι με τους ισλαμιστές αντάρτες πριν από τη λήξη της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Πηγές προσκείμενες στους Αφγανούς Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν την αποφυλάκιση των τεσσάρων κρατουμένων, προσθέτοντας πάντως πως ο υπ’ αριθ. δύο στην ιεραρχία τους, Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ – που είχε συλληφθεί το 2010 στο Καράτσι του Πακιστάν – εξακολουθεί να τελεί υπό κράτηση.

Το Πακιστάν το Νοέμβριο άφησε ελεύθερους άλλους εννέα Ταλιμπάν, έπειτα από αίτημα της Καμπούλ, η οποία αποβλέπει με αυτόν τον τρόπο στην υπογραφή συμφωνίας με τους αντάρτες ώστε να εξασφαλισθεί η σταθερότητα στη χώρα μετά την αποχώρηση των NATOϊκών στρατευμάτων στα τέλη του 2014.

Το Αφγανιστάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε και ο τέταρτος γύρος της μεταβίβασης των ευθυνών για την ασφάλεια από τις δυνάμεις της Συμμαχίας, στον αφγανικό στρατό, που πλέον έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το 87% του πληθυσμού.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των αφγανικών αρχών μεταβίβασης Άσραφ Γάνι Αχμαντζάι, η διαδικασία παράδοσης του ελέγχου ολοκληρώθηκε κατά πολύ νωρίτερα από το πρόγραμμα.

«Ελέγξαμε τις συνθήκες στο πεδίο. Δεν είμαστε σε εορταστική διάθεση, είμαστε σε μαθησιακή διάθεση. Λαμβάνουμε υπ’ όψη τις εμπειρίες μας – τις επικρίσεις του λαού, όπως ακριβώς και την ευγνωμοσύνη του -πολύ σοβαρά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το αποτέλεσμα χαιρέτισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, χαρακτηρίζοντάς το ένα «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση της πλήρους μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις μέσα στην επόμενη διετία.

«Είναι ο καρπός των επιτευγμάτων που καταγράψαμε από κοινού και χάρη στο θάρρος και την αποφασιστικότητα του αφγανικού λαού, των αφγανικών δυνάμεων και των δυνάμεών μας και των εκπαιδευτών τους», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Ο αφγανικός στρατός και η αστυνομία έχουν φέρει εις πέρας πολλές επιχειρήσεις και αυξάνουν τις ικανότητες και την εμπειρία τους, υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «εμπιστεύεται πολύ τον αφγανικό λαό».

Κατά την τέταρτη φάση παράδοσης του ελέγχου, άλλες 52 διοικητικοί τομείς τίθενται υπό τον έλεγχο των αφγανικών δυνάμεων, ανεβάζοντας στους 312 τον αριθμό τους, επί συνόλου 398. Σήμερα, 23 από 34 επαρχίες της χώρας τελούν υπό πλήρη κυβερνητικό έλεγχο.