Η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (Manul) θα διοργανώσει από τις 14 έως τις 16 Απριλίου μια «εθνική διάσκεψη» που θα κληθεί να καταρτίσει έναν «οδικό χάρτη» για την έξοδο της χώρας από μια βαθιά κρίση, ανακοίνωσε σήμερα η αποστολή αυτή.

Η διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική πόλη Γκανταμές (νοτιοδυτική Λιβύη), αναμένεται κυρίως να ορίσει μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

«Θα προσκαλέσουμε όλες τις πολιτικές κατηγορίες της Λιβύης χωρίς εξαίρεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Manul Γασάν Σαλάμε.

Ο Σαλάμε διευκρίνισε πως η διάσκεψη αυτή, στην οποία θα λάβουν μέρος «από 120 έως 150 άτομα», είναι το αποτέλεσμα μακράς σειράς διαβουλεύσεων και προπαρασκευαστικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν σε 57 πόλεις της χώρας.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται από διαιρέσεις και μάχες επιρροής ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες και φυλές.

Στο πολιτικό πεδίο, δύο αρχές φιλονικούν για την εξουσία: η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που δημιουργήθηκε το 2015 χάρη σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και έχει έδρα την Τρίπολη, και μια ανταγωνιστική αρχή, που έχει εγκατασταθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που τελεί υπό τον έλεγχο του αυτοανακηρυγμένου Εθνικού Στρατού της Λιβύης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.