Το Ιράν, το οποίο δεν διατηρούσε διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο από το 1980, χαιρέτισε σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Αίγυπτο, τα οποία δείχνουν ότι το σχέδιο Συντάγματος που υποστήριζαν οι ισλαμιστές εγκρίθηκε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Το Ιράν συγχαίρει. . . την κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου και θεωρεί (την έγκριση του Συντάγματος) αποφασιστικό βήμα προς την δημοκρατία στη χώρα αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Το Σύνταγμα αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην «πορεία για την ικανοποίηση των προοδευτικών, ισλαμικών και επαναστατικών προσδοκιών του λαού» της Αιγύπτου, εκτίμησε, χαιρετίζοντας την «μαζική συμμετοχή του αιγυπτιακού λαού» στην διαδικασία.

Σύμφωνα με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το ποσοστό συμμετοχής ήταν περίπου 32%.

Μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011, η Τεχεράνη επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν-Αιγύπτου. Ωστόσο, η ελπίδα της ιρανικής διπλωματίας ότι μετά την εκλογή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία οι διμερείς σχέσεις θα αναβαθμίζονταν με την ανταλλαγή πρέσβεων δεν έχει ακόμα πραγματωθεί.

Η επίσκεψη του Μόρσι στην Τεχεράνη τον Αύγουστο, με την ευκαιρία της συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων, αποτέλεσε την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του αιγυπτιακού κράτους στο Ιράν από το 1979.