Τα παράπονα των πιλότων για τη λειτουργία των Boeing 737 MAX 8

Τα μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης στην Αιθιοπία θα μεταφερθούν στο εξωτερικό


ΚΟΣΜΟΣ
12:13
13/03/2019
Τα παράπονα των πιλότων για τη λειτουργία των Boeing 737 MAX 8
4
loading

Πιλότοι στις ΗΠΑ παραπονέθηκαν τουλάχιστον πέντε φορές τους τελευταίους μήνες, σχετικά με προβλήματα ελέγχου που αντιμετώπισαν στα αεροσκάφη Boeing 737 MAX 8 σε καθοριστικά στάδια της πτήσης των αεροσκαφών τους, σύμφωνα με το «Politico» που επικαλείται αρχεία των ομοσπονδιακών αρχών.

Η δημοσιοποίηση των παραπόνων αυτών έρχεται να εντείνει το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει για την ασφάλεια του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους μετά τα δυστυχήματα που έγιναν στην Ινδονησία και την Αιθιοπία.

Σε μερικά από τα περιστατικά των παραπόνων εμφανίζεται να εμπλέκεται το ίδιο σύστημα αποτροπής της απώλειας στήριξης του αεροσκάφους (Maneuvering Characteristics Augmentation System -MCAS). Σε προβληματική λειτουργία του MCAS, αλλά και ελλιπή εκπαίδευση του πληρώματος φαίνεται να αποδίδεται η συντριβή του Boeing 737 MAX 8 που έγινε στην Ινδονησία τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με την αναφορά που υπάρχει στη βάση δεδομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).

Η βάση αυτή πληροφοριών επιτρέπει τη λήψη αναφορών προβλημάτων από τα πληρώματα των αεροσκαφών.

Οι ερευνητές του δυστυχήματος που έγινε την Κυριακή στην Αιθιοπία δεν είναι ακόμη σε θέση να δηλώσουν αν η ίδια τεχνολογία MCAS που έχει εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο μοντέλο αεροσκάφους της Boeing αποτελεί την πιθανή αιτία της νέας αεροπορικής τραγωδίας.

Στα δύο δυστυχήματα η συντριβή των αεροσκαφών έγινε λίγα λεπτά μετά από την απογείωσή τους.

Σε ένα περιστατικό που καταγράφηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο ένας πιλότος αεροπορικής εταιρίας ανέφερε ότι στην διάρκεια της απογείωσης ενεργοποιήθηκε ο αυτόματος πιλότος, «ενώ μέσα σε δύο ή τρία δευτερόλεπτα το ρύγχος του αεροσκάφους πήρε κλήση προς το έδαφος». Η κλήση αυτή του αεροσκάφους ήταν τόσο απότομη, ώστε να ενεργοποιηθεί το σύστημα προειδοποίησης που λειτουργεί με τη χρήση φωνής στο πιλοτήριο, προειδοποιώντας τους δύο χειριστές να μην προχωρήσουν σε βύθιση.

Μετά την απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου το αεροσκάφος άρχισε να παίρνει κανονικά ύψος, σύμφωνα με την ίδια αναφορά.

Η καταγραφή των αναφορών για τα προβλήματα πτητικής συμπεριφοράς του Boeing 737 MAX 8 γίνεται ανώνυμα, στο πλαίσιο προσπάθειας για τη γνωστοποίηση προβλημάτων ασφάλειας πτήσεων, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τις αεροπορικές εταιρίες που αντιμετώπισαν προβλήματα με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Πρόσθετα, παρά το γεγονός ότι η καταγραφή του συμβάντος προϋποθέτει τη γνωστοποίηση του αεροδρομίου στο οποίο αυτό συνέβη, οι πιλότοι αποφεύγουν να αναφέρουν τα αεροδρόμια, χωρίς να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για τις παραμέτρους των περιστατικών αυτών, που σχετίζονται με την ασφάλεια των πτήσεων.

Το περιστατικό του Νοεμβρίου καταγράφηκε ημέρες ή εβδομάδες μετά τη συντριβή του Boeing 737 MAX στην Ινδονησία, με συνέπεια τον θάνατο των 189 επιβαινόντων. Στην αναφορά για το συμβάν του Νοεμβρίου καταγράφεται ότι το πλήρωμα του αεροσκάφους πριν από την απογείωσή του «είχε συζητήσει τις πρόσφατες οδηγίες (αποφυγής απώλειας στήριξης) για τα αεροσκάφη MAX 8».

Οι οδηγίες αυτές είχαν εκδοθεί τόσο από την κατασκευάστρια εταιρία Boeing, όσο και από την FAA.

Τόσο στο θανατηφόρο περιστατικό της Ινδονησίας, όσο και σε αυτό της Αιθιοπίας τα αεροσκάφη έχασαν απότομα ύψος περισσότερες από μία φορές, καθώς τα πληρώματα πάλευαν να ανακτήσουν τον έλεγχο των αεροσκαφών, πριν αυτά τελικά συντριβούν.

Στην περίπτωση της Ινδονησίας (Lion Air) τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας υποδηλώνουν ότι η αιτία της συντριβής είναι πιθανόν το σύστημα αποτροπής της απώλειας στήριξης MCAS. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ωθεί το ρύγχος του αεροσκάφους προς τα κάτω, όταν αντιληφθεί ότι έχει αυξηθεί υπερβολικά η γωνία του αεροσκάφους ως προς τον οριζόντιο άξονα της πτήση και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απώλειας στήριξης.

Οι ενώσεις των πιλότων έχουν εκφράσει παράπονα ότι η Boeing έχει πράξει ελάχιστα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τόσο τα πληρώματα, όσο και οι αεροπορικές εταιρίες έχουν ενημερωθεί ουσιαστικά για τον φάκελο λειτουργίας του MCAS. Τα παράπονα εκφράζονται κυρίως για την έλλειψη γνώσης απενεργοποίησης του συστήματος αυτού στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι λειτουργεί προβληματικά ή παρεμβαίνει στην πτήση του αεροσκάφους βασισμένο σε παραμέτρους που δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα ρεαλιστικών δεδομένων της πτήσης.

Σε ένα άλλο περιστατικό, το οποίο καταγράφηκε επίσης τον περασμένο Νοέμβριο, ένας ή μία πιλότος ανέφερε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε όταν το MCAS ενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο μετά την οριζοντίωση του αεροσκάφους κι αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία απογείωσης. Ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους έλαβε φωνητικό μήνυμα «απώλειας ύψους», ενώ σχεδόν αμέσως προειδοποιήθηκε για το ενδεχόμενο βύθισης του αεροσκάφους, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι πιλότοι. Μετά την απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου, το αεροσκάφος άρχισε να ανακτά κανονικά ύψος.

Σε μία άλλη αναφορά ένας πιλότος αεροπορικής εταιρίας παραπονέθηκε για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονταν το ζήτημα της προβληματικής λειτουργίας του MCAS τόσο η FAA, όσο και η Boeing.

Παρά το γεγονός ότι η FAA είχε προχωρήσει στην έκδοση μιας έκτακτης οδηγίας (7 Νοεμβρίου του 2018), ώστε να βοηθήσει τους πιλότους να κατανοήσουν τη διαχείριση προβλημάτων που σχετίζονται με τον χειρισμό της τεχνολογίας πρόληψης απώλειας στήριξης, «δεν έκανε τίποτα προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα» που εντοπίζονταν στη λειτουργία του MCAS, έγραψε ο ίδιος πιλότος στην αναφορά του.

Ο ίδιος πιλότος ανέφερε ότι τα εγχειρίδια πτήσης του αεροσκάφους δεν είχαν ενημερωθεί με τις σχετικές πληροφορίες τον καιρό που έγραφε την καταγγελία του.

«Νομίζω ότι είναι ασυνείδητο για μία κατασκευάστρια εταιρία, για την FAA, αλλά και για τις αεροπορικές εταιρίες να έχουν πιλότους που πετούν ένα αεροσκάφος χωρίς να έχουν λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση ή να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικές πηγές πληροφόρησης και εγχειρίδια προκειμένου να κατανοήσουν τον υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας των συστημάτων που διαφοροποιούν το συγκεκριμένο αεροσκάφος από τα προηγούμενα μοντέλα», έγραψε χαρακτηριστικά ο πιλότος.

«Το γεγονός ότι το αεροσκάφος αυτό για να πετάξει απαιτεί την αντιμετώπιση καταστάσεων μόνο με τα μέσα που έχει πρακτικά στη διάθεσή του μέχρι σήμερα το πλήρωμα είναι ανησυχητικό. Τώρα γνωρίζουμε ότι τα συστήματα που φέρει ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους είναι επιρρεπή σε λάθη. Αυτό συμβαίνει ακόμη και στις περιπτώσεις που οι πιλότοι δεν είναι σίγουροι για τα συστήματα αυτά, για τις εφεδρικές λειτουργίες που υπάρχουν, αλλά και για τις καταστάσεις αποτυχίας».

Ο ίδιος πιλότος πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι, τι άλλο δεν γνωρίζω; Το εγχειρίδιο πτήσης του αεροσκάφους είναι ανεπαρκές και ίσως εγκληματικά αναποτελεσματικό. Όλες οι αεροπορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη της σειράς ΜΑΧ θα πρέπει να επιμείνουν, ώστε η Boeing να συμπεριλάβει ΟΛΑ τα συστήματα στα εγχειρίδια της».

Σε ένα περιστατικό τον περασμένο Οκτώβριο ένας πιλότος παραπονέθηκε για την αυτόματη λειτουργία του αεροσκάφους στις μανέτες ισχύος των κινητήρων, που ρυθμίζουν την ταχύτητα της πτήσης υπό συγκεκριμένες παραμέτρους. Οι πιλότοι είχαν διαπιστώσει ότι υπό τη συγκεκριμένη λειτουργία οι κινητήρες δεν λειτουργούσαν επαρκώς, ακόμη κι αν το πλήρωμα την έχει επιλέξει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πιλότος εντόπισε έγκαιρα το πρόβλημα και προχώρησε σε χειροκίνητη ρύθμιση της λειτουργίας της ισχύος των κινητήρων αναπροσαρμόζοντας την ώση τους, ώστε το αεροσκάφος να συνεχίσει ομαλά την άνοδό του.

Δεν θα εξεταστούν στην Αιθιοπία τα μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης

Τα μαύρα κουτιά από το αεροσκάφος της Ethiopian Airlines, το οποίο συνετρίβη την Κυριακή, θα σταλούν στο εξωτερικό για να εξεταστούν γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο στην Αιθιοπία, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας και διευκρίνισε ότι «η ομάδα των ερευνητών θα αποφασίσει το πού».

«Δεν υπάρχει δυνατότητα εδώ, επομένως τα μαύρα κουτιά θα σταλούν αλλού για να εξεταστούν», είπε ο εκπρόσωπος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα μαύρα κουτιά -ο καταγραφέας συνομιλιών του πιλοτηρίου και ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης- ανασύρθηκαν από τον τόπο του δυστυχήματος την Δευτέρα σε απόσταση 60 χλμ από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ethiopian Airlines στο CNN σήμερα, τα μαύρα κουτιά πιθανόν να μεταφερθούν «σε μια πιο κοντινή χώρα στην Ευρώπη» αντί στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν τα μαύρα κουτιά από την πτήση ET 302 που στοίχισε τη ζωή σε 157 ανθρώπους θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της Ethiopian Airlines Τιγουόλντε Γκέμπρε Μάριαμ απάντησε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μπορεί να μεταφερθούν σε μια πιο κοντινή χώρα στην Ευρώπη με κριτήριο την εγγύτητα και την ταχύτητα», απάντησε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar supercat

  ότι εχει αναφερθεί είναι λαθος η καπου χαθηκε στην μεταφραση.
  1. ο αυτοματος πιλοτος δεν ενεργοποιητε μονος του
  2. με ενεργοποιημενο τον αυτοματο πιλοτο το MCAS δεν επενβενει
  3. ακομα και όλα τα συστηματα να δειχνουν λαθος ενδείξεις οι πιλοτοι είναι εκπεδευμενοι σε εξομιωτες να πετανε το αεροπλανο με την διαδικασια MEMORY ITEMS
  4. το MCAS το οποιο τριμαρει το ουραιο πτεριγιο απενεργοποιητε (το αυτοματο τριμαρισμα) από έναν διακοπτη κοντα στις μανετες. δεν είναι καινούργιος ο διακοπτης βρίσκετε εκει δε όλα τα μοντελο εδώ και 40 χρονια
  δεν θελω να υπερασπιστω κανεναν και πρεπει να περιμενουμε την ερευνα να τελιωσει. τα αεροπλάνα δεν μπορει να επεσαν μονο και μονο γιατι υπαρχει λαθος στο λογισμικο ενός συστηματος παιζουν και αλλα ρολο όπως η εκπεδεθση των χειριστων η κουλτουρα ασφαλειας που εχει κάθε αεροπορικη εταιρεια και κατά ποσο παιρνουν σοβαρα τον χειρισμο ενός νεου αεροσκαφους. το ότι είναι καινουργιο και συγχρονο δεν παει να πει ότι θα πεταει και μονο του με τους πιλοτους να πινουν καφε.

 2. avatar Φούσκας1

  Δεν ξέρω πόσο γρήγορα έγινα όλα και αν υπήρχε χρόνος αντίδρασης από τους πιλότους, αλλά είναι αδιανόητο, το να μην μπορεί ο πιλότος να παρακάμψει τον υπολογιστή, άμεσα και να πάρει τον έλεγχο του σκάφους στα χέρια του. Τι σόι σχεδιασμός είναι αυτός?
  Θέλουμε και τεχνητή νοημοσύνη, τρομάρα μας!!!!

 3. avatar Ως απλος προγραμματιστής εχω να πω….

  ....πως οταν δίνεται λαθος input, παράγεται και λαθος output. Ολες οι περιπτώσεις που αναφερονται στο αρθρο, υποθετουν πως ενω το input ηταν σωστο, ο εγκεφαλος έκανε λαθος ενεργειες. Μηπως το προβλημα ειναι στο input, που στην περίπτωση των αεροσκαφών είναι οι αισθητήρες του και η σύνδεσή τους με τον κεντρικό υπολογιστή του αεροσκάφους?

  1. avatar Ως απλος προγραμματιστής εχω να πω…

   Το έπιασες καλά φίλε μου .
   Έτσι γίνεται λάθος input που προέρχεται το πιό πιθανό απο τον ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΗ ΓΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ.
   Στο ρύγχος του αεροσκάφους υπάρχει αυτός ο μεταβιβαστής .Και στην ουσία είναι ένα ' ' γωνιόμετρο ' '
   που μετράει με ποιά γωνία ανεβαίνει ή κατεβαίνει το αεροσκάφος και την μεταβιβάζει σε όργανο στο πιλοτήριο στον Angle Of Attack - - ΑΟΑ - - Indicator.
   Το σήμα πηγαίνει και στον Air Data Computer ο οποίος ελέγχει και ρυθμίζει αυτόματα τις λειτουργίες του αεροσκάφους ανά πάσα στιγμή.
   Αν ο ' ' μεταβιβαστής ' ' κολήσει . . . . . καταλαβαίνεις , να μην μπούμε σε λεπτομέρειες . . . !
   Ομως επειδή το αεροσκάφος δεν είναι μαχητικό να ανεβαίνει ' ' κάθετα ' 'μπορεί να ανεβαίνει με μέγιστη γωνία ανόδου +18 μοίρες και με την χρήση άλλων διατάξεων να αυξηθεί η γωνία ανόδου .
   Αν το αεροσκάφος είναι σχεδιασμένο να ανεβαίνει με max +22 μοίρες γωνία , και απο βλάβη αυξηθεί η γωνία ανόδου το αεροσκάφος θα πέσει σε ' ' απώλεια στήριξης ' ' , και θα πέσει σαν βάρος . . . !
   Πρίν όμως φθάσει την απώλεια στήριξης το αεροσκάφος - - προειδοποιεί - - τρέμει ολόκληρο , και τα πεντάλ των φρένων έχουν απο πίσω stall warning vibrators που ταρακουνάνε τα πόδια του πιλότου , , , για να προλάβει το επερχόμενο κακό.
   Εκεί είναι η . . . . . .του πιλότου , , , σκέψου μόνος σου τώρα . . . !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει