Η βιομηχανία της τεχνολογίας είναι γνωστή σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο για τις ιδιαίτερες παροχές και προνόμια που επιφυλάσσει στους εργαζομένους της.

Έτσι έχει αποφασίσει να προσελκύει αλλά και να διατηρεί τα μεγαλύτερα ταλέντα η Silicon Valley, μια εταιρία όμως έχει φτάσει το πράγμα στο όριό του, επικρατώντας τελικά στα σημεία ακόμα και μεταξύ των γιγάντων του τεχνολογικού κλάδου.

Ένα startup του Σαν Φρανσίσκο παρέχει λοιπόν υποχρεωτική πενθήμερη άδεια στους υπαλλήλους του ώστε να μένουν στο σπίτι και να χαλαρώνουν από τον φόρτο της δουλειάς!

Η BetterUp είναι ένα app που συνδέει επαγγελματίες καριέρας με υπαλλήλους που αποζητούν τις συμβουλές τους. Χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα με 40 εκατ. δολάρια και είναι μια από τις πιο «καυτές» εταιρίες της Silicon Valley, καθώς τις υπηρεσίες της χρησιμοποιούν κολοσσοί όπως η Airbnb, η Lyft, το LinkedIn κ.ά.

Η πενθήμερη άδεια που δίνει κάθε χρόνο στους εργαζομένους της είναι για «να σταματήσουν να δουλεύουν στην πρωινή τους εργασία και να δουλέψουν πάνω στον εαυτό τους», όπως λέει χαρακτηριστικά ο νεαρός συνιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλός της, Alexi Robichaux.

«Εσωτερικές μέρες δουλειάς» αποκαλεί αυτό το πενθήμερο εκτός εργασίας, το οποίο μπορεί να πάρει ο υπάλληλος ακόμα και τμηματικά. Και οι περισσότεροι αυτό κάνουν, παίρνοντας ρεπό τις Δευτέρες ή τις Παρασκευές για να μετατρέπουν το Σαββατοκύριακο σε τριήμερο.

Ο Robichaux τους συμβουλεύει πάντως να μη σπαταλούν την άδειά τους σε δραστηριότητες χωρίς νόημα, αλλά σε αυτές που κάνουν καλό στην καρδιά και την ψυχή τους. Άλλοι κάθονται στο σπίτι και διαβάζουν και άλλοι πάνε εκδρομές. Ό,τι κι αν κάνουν πάντως, ο μόνος κανόνας είναι να μην απαντούν σε εταιρικές κλήσεις και emails, αφού ο σκοπός είναι η πλήρης αποτοξίνωση από το εργασιακό περιβάλλον.

«Η περισσότερη δουλειά που κάνουμε στις ζωές μας είναι έξω από μας», λέει ο Robichaux, «αλλά μέρος του να είσαι επαγγελματίας, ειδικά στη δημιουργική οικονομία, είναι και το να δουλεύεις στον εαυτό σου».

Η BetterUp εγκαινίασε το μέτρο πριν από δύο χρόνια, όταν είχε μόλις 30 υπαλλήλους. Σήμερα οι 150 και πλέον εργαζόμενοί της όχι μόνο κάνουν χρήση του προνομίου, αλλά μοιράζονται κιόλας τις εμπειρίες τους σε ένα εταιρικό email που είναι ειδικά αφιερωμένο στις «εσωτερικές μέρες δουλειάς»…