Περίπου 1.000 βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και υποστηρικτές τους διαδήλωσαν στο κέντρο των Σκοπίων κατά της απόφασης δικαστηρίου για έξωση από τα γραφεία τους στα Σκόπια.

Οι βετεράνοι από τις τάξεις του Αντιφασιστικού Αγώνα την περίοδο 1941-1944 κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι βρίσκεται πίσω από την επίμαχη απόφαση του δικαστηρίου με την οποία αυτοί πρέπει να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους στα Σκόπια, στα οποία στεγάζονται τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι δεν δείχνει κανένα σεβασμό στις θυσίες και στους αγώνες κατά του φασισμού και δεν μπορεί να ξεπεράσει τις ιδεολογικές προκαταλήψεις της.

Ο Πέταρ Καραγιάνοφ, ένας από τους βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που συμμετείχαν στη σημερινή διαδήλωση στα Σκόπια, κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας για το γεγονός ότι κατασκεύασε ένα μεγάλο μουσείο στα Σκόπια αφιερωμένο στα «θύματα του κομμουνισμού», όμως δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον να δημιουργήσει έστω και ένα μικρό μνημειακό χώρο αφιερωμένο στα «θύματα του φασισμού».

Οι βετεράνοι, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, κρατούσαν ένα τεράστιο πανό στο οποίο αναγραφόταν «No Pasaran», ενώ στη διάρκεια της διαδήλωσης ακουγόταν παρτιζάνικα και πατριωτικά τραγούδια.

Οι βετεράνοι του Β΄ Παγκσομίου Πολέμου απέστειλαν και επιστολή προς τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην οποία εκφράζουν την αγανάκτηση τους για την «ντροπιαστική και άνευ προηγούμενου απόφαση του δικαστηρίου» για έξωση από τα γραφεία τους.

Στη διαδήλωση αυτή παραβρέθηκαν και βουλευτές της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, καθώς και αρχηγοί μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξη τους στους βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σημείωσαν ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρέπει να πάψει να περιφρονεί τους αντιφασιστικούς αγώνες.