Ως μία εξέλιξη που θα συμβάλλει στο να ξεπεράσει η Νότια Κορέα την οικονομική κρίση, χαρακτήρισε τη νίκη της στις προεδρικές εκλογές η συντηρητική Παρκ Γκεούν-χίε, η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

«Είναι μια νίκη που έφερε η ελπίδα του λαού για να ξεπεραστεί η κρίση και να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε η 60χρονη Παρκ Γκεούν-χίε, κόρη του πρώην δικτάτορα της χώρας, Παρκ Τσουνγκ-χι, μιλώντας σε υποστηρικτές της στην Σεούλ.

Οι επινίκειες δηλώσεις της επικεντρώθηκαν στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Βόρεια Κορέα, με τη νέα πρόεδρο να κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους της, στους οποίους και απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα.

Η Νότια Κορέα, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές, είδε την ανάπτυξή της να επιβραδύνεται στο 2% φέτος, μετά από δεκαετίες ξέφρενων ρυθμών της τάξης του 5%, που την κατέστησαν από αναπτυσσόμενο κράτος, στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Η Παρκ Γκεούν-χίε αναμένεται τώρα να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο της Σεούλ, όπου είχε αναλάβει καθήκοντα Πρώτης Κυρίας τη δεκαετία του 1970, μετά τη δολοφονία της μητέρας της από έναν ένοπλο που υποστηριζόταν από τη Βόρεια Κορέα.

Μετά την καταμέτρηση ενός ποσοστού που υπερβαίνει το 88% των ψήφων, η Παρκ προηγείται με ποσοστό 51,6% έναντι ποσοστού 48% που συγκεντρώνει ο κεντροαριστερός αντίπαλός της Μουν Γιάε-ιν.

Η διαφορά αυτή της εξασφαλίζει τη νίκη, και οδήγησε λίγο νωρίτερα σήμερα τον αντίπαλό της να παραδεχθεί δημοσίως την ήττα του στις εκλογές.

«Όλος ο κόσμος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά δεν μπόρεσα να κερδίσω», δήλωσε ο Μουν σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του στην Σεούλ. «Δέχομαι ταπεινά το αποτέλεσμα των εκλογών», πρόσθεσε.

Η Παρκ, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα για μία θητεία πέντε ετών τον Φεβρουάριο, είναι ανύπανδρη, δεν έχει παιδιά και δηλώνει ότι θα αφιερώσει τη ζωή της στη χώρα της.

Η κληρονομιά του πατέρα της, του Παρκ Τσουνγκ-χι, ο οποίος τα 18 χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα με σιδηρά πυγμή την μετέτρεψε σε βιομηχανική δύναμη, εξακολουθεί να διχάζει τους Νοτιοκορεάτες.

Για πολλούς συντηρητικούς, ο Παρκ Τσουνγκ-χι ήταν ο σπουδαιότερος ηγέτης της Νότιας Κορέας και η εκλογή της κόρης του θα τον δικαιώσει.

Ωστόσο οι αντιτιθέμενοι στην πολιτική του τον χαρακτηρίζουν «δικτάτορα» που καταπάτησε τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατέπνιξε την αμφισβήτηση.

Η Παρκ, η οποία έχει διατελέσει βουλευτής για 15 χρόνια, έχει επικαλεστεί ως πρότυπά της την πρώην «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.