Οι αρχές της Γκάνας θα αφήσουν ν’ αποπλεύσει ελεύθερα η εκπαιδευτική φρεγάτα του ναυτικού της Αργεντινής Libertad αμέσως μόλις τους επιδοθεί η επίσημη απόφαση του δικαστηρίου, διαβεβαίωσε χθες εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής της πόλης Τέμα.

«Λάβαμε επιστολή από τον πράκτορα του σκάφους πως επιθυμούν να αποπλεύσουν αύριο, όμως εμείς αναμένουμε τις οδηγίες από το αρμόδιο ν’ αποφανθεί δικαστήριο» στη Γκάνα, δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ο λιμενικός εκπρόσωπος.

Το ιστιοφόρο ARA Libertad είχε καθηλωθεί στον λιμένα της Τέμα από τις αρχές του Οκτωβρίου έπειτα από αίτημα κατάσχεσής του που είχε καταθέσει αμερικανικό επενδυτικό ταμείο (hedge fund), που αρνείτο να εφαρμόσει τον διακανονισμό για το χρέος της Αργεντινής που του πρότεινε η κυβέρνηση. Το περασμένο Σάββατο το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας είχε διατάξει την αποδέσμευση του πλοίου από τις αρχές της Γκάνας.

Η ενημέρωση από το δικαστήριο της Γκάνας «ενδέχεται να φθάσει σήμερα, ή αύριο, μπορεί να διαβιβασθεί οποιαδήποτε στιγμή», τόνισε ο εκπρόσωπος Λόρενς Ατουμπίνε, προσθέτοντας πως η χώρα της Δυτικής Αφρικής θα συμμορφωθεί πλήρως προς την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου.

Το Μπουένος Άιρες, το οποίο υποστηρίζει πως η κατακράτηση του ιστιοφόρου παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης για την διπλωματική αμνηστία, προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο.

Αντιδρώντας στην δικαστική απόφαση, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Γκάνα «θα εξετάσει προσεκτικά την διαταγή του δικαστηρίου» σε σχέση με «τα διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η «κατάσχεση του πλοίου της Αργεντινής προκύπτει από μία διένεξη μεταξύ της χώρας και μίας ξένης ιδιωτικής εταιρείας. Η κυβέρνηση της Γκάνας δεν συμμετέχει στη διένεξη».