Αισιοδοξία στη Χιλή για τον ταχύτερο απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων στο ορυχείο του Σαν Χοσέ. Χθες, τα δύο γεωτρύπανα που χρησιμοποιούνται για τη διάνοιξη της σήραγγας έφτασαν σε βάθος 368 μέτρων, «διανύοντας» μέσα σε ένα 24ωρο 25 μέτρα. Όπως εκτιμά ο συντονιστής των εργασιών Ρενέ Αγκουιλάρ, η πρώτη φάση της επιχείρησης θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ένα τρίτο γεωτρύπανο, το RIG-422, που χρησιμοποιείται στην πετρελαιοβιομηχανία θα αρχίσει την Δευτέρα τη διάνοιξη μιας ακόμα σήραγγας.

Οι αρχές εκτιμούν πως η διάσωση των μεταλλωρύχων θα ολοκληρωθεί ανάμεσα στις αρχές Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σχετικά με την ψυχική κατάσταση των εγκλωβισμένων, ο ψυχολόγος Αλμπέρτο Ιτούρα δήλωσε πως «είναι σχετικά καλύτερη, τα πιο δύσκολα έχουν περάσει».

Οι 33 μεταλλωρύχοι θα γιορτάσουν στις 18 Σεπτεμβρίου τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της Χιλής, τρώγοντας τα παραδοσιακά εμπανάδας (είδος ψωμιού γεμιστό με κρέας), διευκρίνισε.

Στο μεταξύ, η Κάτω Βουλή της Χιλής ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει αύξηση στα δικαιώματα εκμετάλλευσης που καταβάλλουν οι εταιρίες εξόρυξης, ώστε να εξοικονομηθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την αντιμετώπιση των καταστροφών στο ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού.

Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί κατ’ άρθρο και να εγκριθεί από τη Γερουσία και προβλέπει την αύξηση του ποσοστού των δικαιωμάτων από 5% ως 9% από το 2018.