Ξεκινάει σήμερα στην Μπανγκόκ η δίκη του ταϊλανδικού κινήματος «Κόκκινα Πουκάμισα», που το 2010 είχαν αποκλείσει την πρωτεύουσα για δύο μήνες, μέχρι που πραγματοποίησε έφοδο ο στρατό.

Οι 24 «κόκκινοι» ηγέτες, μεταξύ των οποίων πέντε βουλευτές, αντιμετωπίζουν θεωρητικά την ποινή του θανάτου για το ρόλο τους στις διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν 100.000 άνθρωποι.

Το κίνημα απαιτούσε την πτώση της τότε κυβέρνησης, δεν σταμάτησε παρά μετά από μια βίαιη επίθεση του στρατού στο κέντρο μιας τρομοκρατημένης πρωτεύουσας. Η κρίση, η πιο βίαιη που έχει γνωρίσει η σύγχρονη Ταϊλάνδη, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 90 ανθρώπους και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό 1.900.

Οι περισσότεροι ήταν πιστοί στον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε το 2006 με πραξικόπημα και ζει σήμερα στην εξορία. Από τότε το κλίμα έχει επιφανειακά ηρεμήσει. Η αδελφή του Τακσίν, η Γινγκλάκ Σιναουάτρα, κέρδισε τις εκλογές του 2011 και έγινε πρωθυπουργός.

Οι αρχηγοί του κινήματος, πολλοί από τους οποίους είχαν παραδοθεί στην αστυνομία την ημέρα της τελικής επίθεσης, δηλώνουν αθώοι των κατηγοριών για «τρομοκρατία» και «εξώθηση στη βία». Εμφανίσθηκαν ελεύθεροι στην ακροαματική διαδικασία, με εξαίρεση έναν εξ αυτών που η αποφυλάκισή του με εγγύηση ανεστάλη πρόσφατα.

Η δίκη, η οποία δεν μπορεί να διεξαχθεί παρά μόνον εκτός των κοινοβουλευτικών συνόδων, στη διάρκεια των οποίων οι βουλευτές χαίρουν ασυλίας, πρόκειται να διαρκέσει μήνες.

Η Ταϊλάνδη είναι ακόμη βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους οπαδούς του Τακσίν και αυτούς που τον βλέπουν ως ένα κίνδυνο για τη μοναρχία και η κατάσταση μοιάζει διαρκώς έτοιμη να αναφλεγεί.