Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κάλεσε τη Βουλγαρία να πάρει μέτρα για να βελτιωθεί η ασφάλεια του πυρηνικού της σταθμού στο Κοζλοντούι.

Στην ανακοίνωση της ΙΑΕΑ αναφέρεται ότι η υπηρεσία διαπίστωσε την απουσία «κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά τη διαχείριση σοβαρών ατυχημάτων (…) όσον αφορά το άνοιγμα ενός αντιδραστήρα ή των δεξαμενών αποθήκευσης του αναλωθέντος καυσίμου».

«Οι αναλύσεις των αιτιών ορισμένων περιστατικών δεν γίνονται πάντα σε βάθος και αρκετά γρήγορα προκειμένου να εμποδιστεί η επανεμφάνιση περιστατικών», που οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, προσθέτει η ΙΑΕΑ σε ανακοίνωσή της.

Η επίσκεψη στο Κοζλοντούι έγινε από ομάδα διεθνών ειδικών κατόπιν αιτήματος της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Η διεθνής υπηρεσία που εδρεύει στη Βιένη αύξησε τις αποστολές της αυτού του είδους σε διάφορες χώρες μετά το πυρηνικό δυστύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το Μάρτιο του 2011.

Η Βουλγαρία υποχρεώθηκε να διακόψει την λειτουργία τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι όταν εισήλθε στην ΕΕ το 2007, λόγω προβλημάτων ασφάλειας.

Στους δύο αντιδραστήρες που λειτουργούν, οι οποίοι παράγουν περίπου το 30% του ηλεκτρικού ρεύματος στην Βουλγαρία, σημειώθηκαν ήσσονος σημασίας περιστατικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα οποία οδήγησαν στην διακοπή της λειτουργίας τους.