Διερευνητική αποστολή σε Τίρανα και Σκόπια που περιμένουν να ανοίξει η πόρτα της Ε.Ε.

Θα εξεταστεί η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων των δύο χωρών


ΚΟΣΜΟΣ
10:51
26/02/2019
Διερευνητική αποστολή σε Τίρανα και Σκόπια που περιμένουν να ανοίξει η πόρτα της Ε.Ε.
2
loading

Αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) μεταβαίνει σε Τίρανα και Σκόπια για να εξετάσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και να εκτιμήσει την ετοιμότητα των δύο χωρών για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, που οι δύο χώρες προσδοκούν να γίνει στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Ο επικεφαλής της αποστολής, ο Εσθονός και μέλος του ΕΛΚ Τούνε Κέλαμ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία, ζήτησε «να τερματίσει η αντιπολίτευση το μποϊκοτάζ» στη Βουλή και να υπάρξει «εποικοδομητικός διάλογος» με την κυβέρνηση. «Καταδικάζουμε έντονα όλες τις προτροπές σε βία και προτρέπουμε την αντιπολίτευση να τερματίσει το μποϊκοτάρισμα. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει επειγόντως να αποκλιμακώσουν την κατάσταση μέσω εποικοδομητικού διαλόγου», είπε για το θέμα.

Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ θα εξετάσουν στα Τίρανα και τα Σκόπια την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προϋποθέσεις για την ΕΕ, καθώς απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες για να εκτιμηθεί κατά πόσο οι δύο χώρες είναι έτοιμες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΚ.

Η επταμελής αποστολή θα συναντήσει ηγέτες της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τη 1 Μαρτίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα συζητηθούν θέματα που αναδείχθηκαν στα ψηφίσματα του ΕΚ για τα Δυτικά Βαλκάνια τον Νοέμβριο του 2018, καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στην Αλβανία και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια. Οι ευρωβουλευτές θα επισκεφθούν, επίσης, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτεί η ΕΕ για να διαπιστώσουν πώς λειτουργεί η προενταξιακή χρηματοδότηση στην πράξη, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου θα παρθούν αποφάσεις για την ετοιμότητα των δύο χωρών να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Κέλαμ ενόψει της επίσκεψης και πρόσθεσε: «το 2019 είναι μια σημαντική χρονιά που θα διαμορφώσει σε βάθος χρόνου το μέλλον της Αλβανίας και των Σκοπίων. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί και παροτρύνουμε με θέρμη όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεως χωρίς καθυστέρηση».

Η αποστολή του ΕΚ θα αποτελείται από τους εξής επτά ευρωβουλευτές: Τούνε Κέλαμ, Κρίστιαν Πρέντα (ΕΛΚ Ρουμανία), Κνουτ Φλέκενσταϊν (σοσιαλιστές Γερμανία), Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ (σοσιαλιστές Ισπανία), Μπας Μπέλντερ (συντηρητικοί Ολλανδία), Ιλχάν Κιουτσούκ (φιλελεύθεροι Βουλγαρία), Ταμάς Ταμάς Μέτζερικς (πράσινοι Ουγγαρία).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Σμτ

    Με τους συνεχείς και αδιαλυπτους αγώνες της πρώτης φοράς Αριστεράς το δόσιμο Μακεδονίας Ηπείρου το μέλλον των αδελφών χωρών στην στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι λαμπρό . Αν συνεχίσουμε και με ΑΟΖ και Κύπρο η Τουρκία στην Ευρωζώνη θα έχει το ίδιο μέλλον.

    1. avatar ρε

      ναι,αγκαλιά δηλητήριο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει