Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν ότι θα συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη που θα διεξαχθεί εντός του μηνός στο Παρίσι, αλλά δεν σκοπεύουν να έχουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τους εκπροσώπους των αφγανικών αρχών, διότι δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητά τους.

«Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι δεν θα συζητήσουμε με κανέναν. Πρόκειται για μια διερευνητική διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ταλιμπάν αποκλειστικά και μόνο για να παραθέσουν τις απόψεις τους στον κόσμο», τόνισε ο εκπρόσωπος τους, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

Ωστόσο, ένα μέλος του κρατικού Ανώτατου Συμβουλίου για την Ειρήνη, στο οποίο ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει αναθέσει να εργαστεί για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποί του θα συναντηθούν με τους Ταλιμπάν στο Παρίσι.

«Προφανώς θα συναντηθούμε. Θα συμμετάσχουμε στην ίδια διάσκεψη», είπε ο Ντιν Μοχάμαντ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γαλλική διπλωματική πηγή χαρακτήρισε τη διάσκεψη αυτή «ενδοαφγανικό συνέδριο για το μέλλον της χώρας με ορίζοντα το 2020», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ασαφές παραμένει ποιος οργανώνει τη διάσκεψη. Οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών, όμως το τελευταίο διέψευσε επισήμως ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το θέμα.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Καρζάι, ο Αϊμάλ Φάιζι, χαιρέτισε «οποιοδήποτε συνέδριο στοχεύει να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν».