Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού πρόκειται να παρακολουθήσουν «εκ του σύνεγγυς» την πορεία ενός πυραύλου που αναμένεται να εκτοξεύσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και κάνουν σαφές ότι εάν το κρίνουν σκόπιμο θα προσπαθήσουν να τον καταρρίψουν.

Η Ιαπωνία θα κατέρριπτε έναν βορειοκορεατικό πύραυλο εάν υπήρχε ενδεχόμενο να πέσει εντός της επικράτειας της, όπως δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Σατάσι Μοριμότο νωρίτερα σήμερα στο Τόκιο.

Ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού των ένοπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ναύαρχος Σάμιουελ Λοκλίαρ, δήλωσε ότι αμερικανικά πολεμικά πλοία πλέουν στη περιοχή για να παρακολουθήσουν «στενά» τις προετοιμασίες. Ο Λοκλίαρ κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να ματαιώσει τη δεύτερη εκτόξευση πυραύλου που επιχειρεί εντός του 2012.

Ο ναύαρχος δεν αποκάλυψε τον αριθμό ή τον τύπο των πλοίων που έχουν αναπτυχθεί στη περιοχή. Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο δήλωσε ότι έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικές θέσεις «ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα” ενώ όσα πλοία “διαθέτουν δυνατότητες συμμετοχής στην άμυνα έναντι βαλλιστικών πυραύλων θα τοποθετηθούν σε σχηματισμό που θα τους επιτρέψει να τα χρησιμοποιήσουν».

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς πριν από το τέλος του χρόνου. Η Πιονγκγιάνγκ ανέφερε ότι το χρονικό περιθώριο της εκτόξευσης ορίζεται από την Δευτέρα έως και την 22α Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θεωρούν ότι εκτόξευση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της ΛΔ Κορέας να δημιουργήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και θα παραβίαζε αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο Λοκλίαρ είπε ότι θα «αποσταθεροποιήσει» την περιοχή.

Ο Λοκλίαρ υποστήριξε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία θα συμβάλλει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «τι είδους πύραυλος εκτοξεύτηκε, ποιος ο στόχος της εκτόξευσης, πού κατευθύνεται, ποιον απειλεί, πού θα πέσουν συντρίμμια του σε περίπτωση η τροχιά του δεν είναι η προβλεπόμενη και ποιες θα είναι οι συνέπειες». Συμπλήρωσε παράλληλα ότι κύριο μέλημα του είναι να καθησυχαστούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ότι η «υπερδύναμη» ελέγχει αποτελεσματικά την κατάσταση.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μία τέτοια εκτόξευση αντίκειται των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην γενικότερη σταθερότητα της Κορεατικής Χερσονήσου», είπε ο Λοκλίαρ.
Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε στη Σεούλ ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα καταγράψουν τη πορεία του πυραύλου και είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο.

Η τελευταία εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς της Βόρειας Κορέας τον Απρίλιο, η οποία σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ έγινε για να τεθεί σε τροχιά ένα δορυφόρος, απέτυχε αφού καταστράφηκε λίγο μετά την απογείωση.