Στις «συνταγές» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αναμένεται να επικεντρωθεί η προεκλογική εκστρατεία που όλα δείχνουν ότι θα αρχίσει σύντομα στην Ιταλία, με τις κάλπες να φαίνονται στον ορίζοντα στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Από την μία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μπέπε Γκρίλο – ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων – πρόκειται να ταχθούν ανοικτά εναντίον της πολιτικής λιτότητας και δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφάρμοσε τους τελευταίους δώδεκα μήνες η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Ο Μπερλουσκόνι πρόσφατα υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη από ό,τι πριν ένα χρόνο» και ότι η «χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ένα βήμα πριν από το βάραθρο».

Ο Μπέπε Γκρίλο έχει προτείνει επανειλημμένα την δημιουργία ενός «ευρώ των χωρών του μεσογειακού Νότου». Θεωρεί ότι «οι πολίτες πρέπει να εκφραστούν με δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή εντός ευρώ, όπως αυτό σχεδιάστηκε».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το κόμμα του Μπερλουσκόνι, ο Λαός της Ελευθερίας (PdL) συγκεντρώνει περίπου 14% των προθέσεων ψήφου – αν και ακόμα μένει να διαπιστωθεί αν θα μπορέσει να αποφύγει την διάσπαση – και το κίνημα του Γκρίλο 18%.

Στην αντίπερα όχθη, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι εκτιμά ότι «η θεραπεία Μόντι ήταν απόλυτα αναγκαία, μετά μάλιστα από τα χρόνια της διακυβέρνησης του Μπερλουσκόνι, ο οποίος συνεχίζει να αρνείται ότι υπήρχε κρίση».

Ο Μπερσάνι υπόσχεται να διαφυλάξει τα αποτελέσματα της εξυγίανσης, δίνοντας όμως έμφαση στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, στην κοινωνική πολιτική. Το κόμμα του έρχεται σταθερά πρώτο στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό 32%-35%.

Από τον κεντρώο χώρο ο Πιερφερντινάντο Καζίνι , με τη χριστιανοδημοκρατική Ένωση Κέντρου (UdC) και ο πρόεδρος της Φεράρι, Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο, με το κίνημα Μελλοντική Ιταλία, στηρίζουν ανεπιφύλακτα το έργο του Μόντι, και θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές, διότι αποτελεί εγγύηση για την χώρα, στις σχέσεις της με τους ευρωπαίους εταίρους. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις γκάλοπ δίνουν στις δυνάμεις του κέντρου 8% των προθέσεων ψήφου.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές διαβουλεύσεις, μετά την συνάντησή του με τον γραμματέα του PdL, Αντζελίνο Αλφάνο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο συναντήθηκε με τον Μπερσάνι του σοσιαλδημοκρατικού PD και με τον χριστιανοδημοκράτη Πιερφερντινάντο Καζίνι.

Παράλληλα, ο Ναπολιτάνο συνομίλησε και με τους προέδρους της βουλής, Τζιανφράνκο Φίνι, και της γερουσίας, Ρενάτο Σκιφάνι.

Μένει να φανεί ποια ημερομηνία θα επιλεγεί τελικά για την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πιο πιθανή χρονική περίοδος μοιάζει να είναι εκείνη μεταξύ της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου και της πρώτης ή δεύτερης Κυριακής του Μαρτίου, ώστε η βουλή και η γερουσία, πριν διαλυθούν να εγκρίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.