Την αύξηση των φόρων στα μέντιουμ και τους μάγους-γιατρούς που κάνουν «χρυσές» δουλειές στην Σουαζιλάνδη, εισηγήθηκε ένας βουλευτής προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση.

Τα μέντιουμ, που αποκαλούνται «σανγκόμα» στην τελευταία απόλυτη μοναρχία της αφρικανικής ηπείρου, πληρώνουν ετησίως φόρο επιτηδεύματος 10 εμαλανγκένι (περίπου 90 λεπτά του ευρώ) αλλά ο βουλευτής Μαζαχόντβουα Κουμάλο υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν τετραπλασιάσει τις τιμές που χρεώνουν στους πελάτες τους. Κατά συνέπεια, θα έπρεπε να πληρώνουν και περισσότερους φόρους.

«Η μεγάλη πλειονότητα του λαού συμβουλεύεται τους παραδοσιακούς θεραπευτές αλλά τα χρήματα που πληρώνουν αυτοί στην κυβέρνηση είναι υπερβολικά λίγα σε σχέση με αυτά που βγάζουν», είπε ο Κουμάλο στο κοινοβούλιο.

Το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σουαζιλάνδης έφτασε το 15%. Για να μην χρεοκοπήσει, η κυβέρνηση προσέφυγε στα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και ταυτόχρονα ανέστειλε την πληρωμή των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να χορηγήσει δάνειο στη Σουαζιλάνδη γιατί ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ ήταν απρόθυμος να περιορίσει τις δαπάνες του θρόνου και του στρατού, στον οποίο στηρίζει την εξουσία του.

Ο μονάρχης της Σουαζιλάνδης χει τουλάχιστον δώδεκα συζύγους και διαθέτει προσωπική περιουσία ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.