Ο Πάπας Φραγκίσκος συγκαλεί «σύνοδο κορυφής» για τα σεξουαλικά σκάνδαλα

Η λίστα της «ντροπής» στην καθολική εκκλησία


ΚΟΣΜΟΣ
19:59
20/02/2019
Ο Πάπας Φραγκίσκος συγκαλεί «σύνοδο κορυφής» για τα σεξουαλικά σκάνδαλα
7
loading

Ο Πάπας Φραγκίσκος συγκαλεί την Πέμπτη «σύνοδο κορυφής» για τα σκάνδαλα κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης από ιερείς της καθολικής εκκλησίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ποντίφικας συγκαλεί στο ανώτατο επίπεδο μία σύνοδο, η οποία εστιάζει αποκλειστικά στη διερεύνηση των σεξουαλικών σκανδάλων.

Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις είναι θετικές και ενδεικτικές της βαρύτητας του θέματος. Ο κατάλογος των σκανδάλων είναι μακρύς και κάθε τόσο γίνονται γνωστά νέα κρούσματα. Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν περιστατικά παρενόχλησης καλογριών από ιερείς, πιθανότατα σε γαλλικό μοναχικό τάγμα. Ποια ήταν όμως τα κυριότερα σκάνδαλα που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα;

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στις ΗΠΑ ο αρχιεπίσκοπος της Ουάσιγκτον Θίοντορ Μακ Κάρικ έγινε ο πρώτος καρδινάλιος στη σύγχρονη ιστορία της καθολικής εκκλησίας, ο οποίος αποπέμπεται από το αξίωμά του λόγω σεξουαλικού σκανδάλου. Συγκεκριμένα, ο ηλικίας 88 ετών Μακ Κάρικ κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας και σεξουαλική κακοποίηση εφήβων, αλλά και ενηλίκων. Φέρεται μάλιστα να έχει παρασύρει σε ανάρμοστες πράξεις πολλά από τα θύματά του στη διάρκεια της εξομολόγησης. Λίγο μετά την απομάκρυνσή του από την αρχιεπισκοπή ο Πάπας Φραγκίσκος τον απέπεμψε και από το σώμα της Εκκλησίας.

Σήμερα ο 88χρονος Θίοντορ Μακ Κάρικ είναι ένας απλός λαϊκός. Το 2018 αναγκάστηκε να παραιτηθεί και ο διάδοχός του, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, γνώριζε τα σεξουαλικά σκάνδαλα, αλλά σιωπούσε. Αλλά ο Μακ Κάρικ δεν είναι παρά ένας από τους εκατοντάδες καθολικούς ιερείς που βαρύνονται με παρόμοιες κατηγορίες. Οι ειδικοί υπολογίζουν τα κρούσματα σε περισσότερα από 100.000. Μόνο στην πολιτεία της Πενσιλβάνια γίνεται λόγος για χιλιάδες περιστατικά, στα οποία εμπλέκονται τουλάχιστον 300 ιερείς.

Από τη Χιλή στην Αυστραλία

Στη Χιλή, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η δικαιοσύνη διερευνά 148 περιπτώσεις πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης. Τα θύματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 250. Ο 77χρονος αρχιεπίσκοπος του Σαντιάγκο, Ρικάρντο Ετσάτι, κατηγορείται ότι ήταν ενήμερος για όλα, αλλά δεν παρενέβη. Ο ίδιος όχι μόνο αντικρούει τις αιτιάσεις, αλλά και ζητεί να τερματιστεί η δικαστική έρευνα. Η απάντηση των δικαστών ήταν ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σε μία περίπτωση μάλιστα τα ίχνη της κακοποίησης φτάνουν μέχρι τη Γερμανία: ο 85χρονος πρώην αρχιεπίσκοπος Φρανσίσκο Φοξ κατηγορείται ότι, το 2004, κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε μοναστήρι του Σενστάτ-Πάτρες της Ρηνανίας, παρενόχλησε έναν 17χρονο. Η υπόθεση δεν έφτασε στη δικαιοσύνη, αλλά τον περασμένο Οκτώβριο ο Πάπας Φραγκίσκος τον απομάκρυνε από το εκκλησιαστικό αξίωμά του. Πρόσφατα ο Φρανσίσκο Φοξ επέστρεψε στη Χιλή, για να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.

Ακόμα και στη μακρινή Αυστραλία αναφέρονται τουλάχιστον 60.000 περιστατικά κακοποίησης, όχι μόνο σε εκκλησιαστικούς χώρους, αλλά και σε σχολεία ή γυμναστήρια. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες. Και αυτό γιατί οι αρμόδιες αρχές έχουν απαγορεύσει τη δημοσίευση πληροφοριών που συνδέονται με τα συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα. Το σκεπτικό είναι ότι η δημοσιότητα θα μπορούσε να επηρεάσει την κρίση των ενόρκων. Δημοσιογράφοι που παραβιάζουν την απαγόρευση απειλούνται με ποινή φυλάκισης.

Συνεχή κρούσματα στην Ευρώπη

Στη Γερμανία η ουσιαστική διερεύνηση άρχισε μετά τις αποκαλύψεις, στις οποίες προέβη ο ιερέας των Ιησουϊτών Κλάους Μέρτες το 2010, αποκαλύπτοντας σκάνδαλα δεκαετιών στο υψηλού κύρους κολέγιο Canisius του Βερολίνου. Το 2018 η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας δημοσίευσε μία μελέτη, στην οποία καταγράφονται τουλάχιστον 3.600 κρούσματα κακοποίησης από συνολικά 1.670 ιερείς στην περίοδο 1946-2014. Πρόσφατα γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε πρώην ιερέα για σεξουαλική κακοποίηση πέντε νεαρών. Ο ίδιος ιερέας είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης λόγω εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας στην περίοδο 2003-2009. Από το 2008 εκκλησιαστικό δικαστήριο στην πόλη του Φράιμπουργκ τον είχε απομακρύνει από το αξίωμά του.

Στην Ιρλανδία οι πρώτες εικασίες για σεξουαλικά σκάνδαλα εντός της καθολικής εκκλησίας είχαν γίνει γνωστές από τα μέσα της δεκαετίας του 90’. Το 2009 επιτροπή ερευνητών της ιρλανδικής κυβέρνησης δημοσίευσε σχετική μελέτη, την αποκαλούμενη «έκθεση Ράιαν», επισημαίνοντας ότι μικρά παιδιά αναγκάζονταν να διαβιούν σαν αιχμάλωτοι σε οργανώσεις της εκκλησίας. Κατά την επίσκεψή του στην Ιρλανδία, το 2018, ο Πάπας Φραγκίσκος παρακάλεσε τις οικογένειες των θυμάτων για συγχώρεση.

Τέλος, στη Γαλλία τα σεξουαλικά σκάνδαλα χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970. Τον Μάρτιο αναμένεται η δικαστική απόφαση για τον αρχιεπίσκοπο Φιλίπ Μπαρμπαρίν, ο οποίος μαζί με άλλους έξι ιερείς κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση. Πάντως η αρμόδια εισαγγελία έχει ζητήσει την αθώωσή του, καθώς, όπως επισημαίνει, «μερικά από τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ενώ για τα υπόλοιπα δεν διαπιστώνεται ποινικά κολάσιμη πράξη». Σε πολλές χώρες το ζήτημα της παραγραφής δεν επιτρέπει την τιμωρία των φερόμενων ως δραστών. Μία καταδικαστική απόφαση από εκκλησιαστικό δικαστήριο θα ήταν βέβαια μία εναλλακτική λύση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Fgh

  Αφού ξεφύγανε από τα αληθινά δόγματα του Χριστιανισμού, τι περιμένεις να κάνουν και στην πράξη.Μόνο η Ορθοδοξία είναι η Αλήθεια και ο δρόμος προς Τον Χριστό.

  1. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

   Σου μιλώ σαν ένας αμαρτωλός που έσωσε ο Ιησούς Χριστός όταν μετανόησα από τις αμαρτίες μου+πίστεψα συνειδητά στον Χριστό ότι σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μου,ότι αναστήθηκε για την δικαίωση μου,ότι θα ξανάρθει για να με πάρει κοντά Του+πιστεύω ακριβώς ότι λέει μέσα στο Ευαγγέλιο δηλαδή στο Λόγο του Θεού.Δεν πιστεύω ότι σώζει κάποια Εκκλησία αλλά μόνο ο Ιησούς Χριστός.Επετρεψε μου όμως να έχω διαφορετική άποψη για την Ορθόδοξη Εκκλησία+τους παπάδες που την εκπροσωπούν.Πες μου δεν έχεις ακούσει ή γνωρίσει παπάδες, αρχιμανδρίτες ή μητροπολίτες της Ορθόδοξης,λεγόμενης,Εκκλησίας που πορνεύουν ή είναι ακόμα+ομοφυλόφιλοι ή κατεκλέβουν τους πιστούς ή την εκκλησία +παρόλαυτα συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι να βγουν στην σύνταξη;Αν εσύ δεν έχεις γνωρίσει τέτοιους παπάδες είναι γιατί δεν το έχεις ψάξει.Όσοι όμως διαβάζουν αυτό το σχόλιο μου σίγουρα γνωρίζουν τέτοιους παπάδες+καλώ τον καθένα να μας πει τι γνωρίζει.Απλά εδώ στην Ελλάδα ούτε η Δικαιοσύνη ούτε οι υποτιθέμενοι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρούν την πορνεία,τις προγαμιαίες ή εξωγαμιαιες σεξουαλικές σχέσεις των παπάδων ή την ομοφυλοφιλία τους σαν ποινικό αδίκημα οπότε+δεν ασχολούνται με τέτοιους παπάδες ούτε+τους διώκουν ποινικά.Για αυτό+δεν ακούμε συχνά για τέτοια φαινόμενα όπως στις δυτικές χώρες που είναι πολύ ευαίσθητοι με σεξουαλικές αμαρτίες ιερέων.+στην Ελλάδα αλλά+στην ορθόδοξη εκκλησία γίνεται χαμός.Όποιος θέλει να σωθεί+να έχει αιώνια ζωή πρέπει να φύγει από ψεύτικες θρησκείες+ψεύτικους αντιπροσώπους του Θεού.

  2. avatar Σανός

   Το χαβά σου εσύ με την ορθολοξία.

 2. avatar Βοραξ

  Ας τελειώνει επιτέλους αυτή η ανωμαλία με τους άγαμους ιερείς. Πουθενά δεν αναφέρεται στα ιερά βιβλία ότι πρέπει να είναι άγαμοι. Έχει μαζευτεί όλο το αδελφάτο και οι παιδεραστία στα ιερατεία...

 3. avatar ΣΑΜ6

  Άμα δε βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, δλδ να καθαιρέσει κάτι εκατοντάδες ή χιλιάδες, θα είναι κουκούλωμα.

 4. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Ειτε
  ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ, Πατριαρχης και Πα\'πας, ΝΑ ΝΥΜΦΕΥΟΝΤΑΙ
  - που ειναι και ΤΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ -
  ειτε
  να τους τα κοβετε,
  οπως εκαναν οι κινεζοι Αυτοκρατορες στους Μανδαρινους !
  (Διοτι ισχυει και σημερα αυτο που ειπε καποτε ο φοβερος τρομερος Ν.Καζαντζακης
  - και ζητω,προκαταβολικα, συγνωμην απο τους αγιους πατερες οι οποιοι στην συντριπτικην τους πλειοψηφιαν ΕΙΝΑΙ ΑΞΙOTATOI -
  ηγουν :
  \'\'ο Θεος να σε φυλαει απο τα πισινα του μουλαριου και απο τα \'\'μπροστινα\'\' του καλογερου\'\' !!!)
  ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ !
  Τελος.

 5. avatar Περίεργος.

  Παιδιά να οργανωθούμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει