Κυρίαρχη και στο νέο κοινοβούλιο φαίνεται πως θα είναι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας, παρά το υψηλό ποσοστό που εξασφαλίζει η κεντροδεξιά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις περίπου μία εβδομάδα πριν τις εκλογές στη χώρα.

Έρευνα του ινστιτούτου Synovate δίνει ποσοστό 49,8% στoν κεντροδεξιός συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων αλλά διατηρεί απόλυτη πλειοψηφία με 177 έδρες στο κοινοβούλιο.

Το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών εμφανίζει ποσοστό 7,5%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε δημοσκόπηση, και μπαίνει στη βουλή με δύναμη 27 εδρών, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να εξασφαλίσει ρυθμιστικό ρόλο, εφόσον ο κεντροδεξιός συνασπισμός εξασφαλίζει πλειοψηφία.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση χάνει πάνω από 5% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2006 ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες, των οποίων ηγείται η Μόνα Σαλίν, καταγράφει ποσοστό 28,5%, το χαμηλότερο των τελευταίων 13 χρόνων.

Στις εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να προσέλθει στις κάλπες αριθμός-ρεκόρ νέων ψηφοφόρων, καθώς σε σύνολο επτά εκατομμυρίων εγγεγραμμένων, οι 500.000 είναι νέοι εκλογείς.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας έχει βρεθεί η εκπαίδευση, η ποιότητα των σχολείων και η ανεργία στους νέους, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2009 η ανεργία στους νέους 15-24 χρονών αγγίζει το 25%.