Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών στην Λευκωσία μεταξύ της κύπριας υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Μαρκουλλή και της υπουργού Ολοκλήρωσης της Αλβανίας, Μελίντα Μπρέκου.

Η συζήτηση έγινε ενόψει και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου, που θα εξετάσει το πακέτο διεύρυνσης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έτος 2012.

Η κύπρια υπουργός δήλωσε ότι, «σε συγκεκριμένους όρους όσον αφορά την Αλβανία, το Συμβούλιο καλείται να συζητήσει τη σύσταση της Επιτροπής για να δοθεί στάτους υποψήφιας στην Αλβανία, που υπόκειται στην ολοκλήρωση μέτρων-κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης της δικαστικής και δημόσιας διοίκησης, καθώς και την αναθεώρηση διαδικαστικών κοινοβουλευτικών κανόνων».

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας.

Η Μπρέκου εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη που παρείχε πάντοτε η Κύπρος στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας της.

Επίσης, ανέφερε ότι στην χώρα της υπήρξαν πολλά και σημαντικά επιτεύγματα κατά τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα έχει δώσει πολλά κίνητρα.