Σε τουλάχιστον πέντε αραβικές χώρες θα ταξιδέψει στα τέλη του Φεβρουαρίου ο Τζάρεντ Κούσνερ, ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να ενημερώσει διπλωμάτες σχετικά με την οικονομική διάσταση του νέου ειρηνευτικού σχεδίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και για να ζητήσει την υποστήριξή τους.

Ο Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Ομάν, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, ενώ το ταξίδι τους αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα. Ενδέχεται να προστεθούν άλλες δύο χώρες στην περιοδεία.

Αυτό που δεν θα συζητήσουν πάντως με τους συνομιλητές τους, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι η «πολιτική πτυχή» του σχεδίου, που σκοπός είναι να διευθετήσει όλα τα βασικά ζητήματα της διένεξης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων. Αντ’ αυτού, θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν πόση υποστήριξη θα μπορούσε να εξασφαλίσει η οικονομική πτυχή του σχεδίου, που αναμένεται να συμπεριλαμβάνει έναν συνδυασμό βοήθειας και επενδύσεων υπέρ των Παλαιστίνιων. «Το οικονομικό σχέδιο θα δουλέψει μόνο αν το υποστηρίξει η περιοχή. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική συνιστώσα της συνολικής εξίσωσης» εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος.

Το ταξίδι αυτό είναι απλά ένα βήμα στον δρόμο για την αποκάλυψη του πλήρους σχεδίου. Στην οικονομική πτυχή του αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται επίσης γενναία χρηματοδότηση από τη διεθνή κοινότητα για να προσφερθεί βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αξιωματούχοι επισήμαναν πως κατανοούν πως οι Άραβες διπλωμάτες θα ζητήσουν να ενημερωθούν έστω για το περίγραμμα των πολιτικών διαστάσεων του σχεδίου, πριν εκφέρουν κρίση για την οικονομική πτυχή του.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν πρακτικά διακόψει τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, μετά την έκρηξη οργής που προκάλεσε η απόφαση του αμερικανού προέδρου να αναγννωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο 2017. Ενώ στο Ισραήλ, αναμένεται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές την 9η Απριλίου, που θα κρίνουν εάν ο Βενιαμίν Νετανιάχου θα παραμείνει στον θώκο του πρωθυπουργού.

Ο Κούσνερ δεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ταξιδιού του. Δεν είναι σαφές το πώς η Ουάσινγκτον εννοεί να διευθετήσει το ζήτημα της Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει για οποιοδήποτε αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο – ή για οτιδήποτε άλλο – με την Ουάσινγκτον, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Τραμπ. Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα «προσέλθει στο τραπέζι» αφού «διαβάσει» το κείμενο. Η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί παράλληλα να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.