Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα αναμένεται στις αυριανές δημοτικές εκλογές στο Γκρατς, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας (μετά την πρωτεύουσα Βιέννη), καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας να αναδεικνύεται δεύτερη πολιτική δύναμη, αγγίζοντας μάλιστα ποσοστό 20%.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των δημοσκοπήσεων, θα πρόκειται για την τρίτη μεγάλη εκλογική επιτυχία-έκπληξη, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, για το αυστριακό ΚΚ, του οποίου το ποσοστό σε εθνικές εκλογές βρίσκεται γύρω στο 1%.

Η πρώτη εντυπωσιακή εκλογική επιτυχία του είχε σημειωθεί στις δημοτικές εκλογές στην πόλη του Γκρατς το 2003, όταν είχε συγκεντρώσει το πρωτοφανές ποσοστό 20,9% με τον υποψήφιό του, Έρνεστ Κάλτενεγκερ, ο οποίος κατόπιν αναδείχτηκε δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα κατοικίας και αποκαλείται ως και σήμερα από τους κατοίκους της πόλης «ο άγγελος των φτωχών».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η διάδοχος του Κάλτενεγκερ, η Έλκε Καρ, φέρεται να μπορέσει να επαναλάβει στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση για το Δήμο του Γκρατς, το πρωτοφανές 20,9% του προκατόχου της στις δημοτικές εκλογές του 2003.

Αδιαμφισβήτητα, την πρώτη θέση, όπως και στις δύο προηγούμενες δημοτικές εκλογές στο Γκρατς, θα κατακτήσει και πάλι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με κεντρικό υποψήφιό του, το σημερινό δήμαρχο Ζίγκφριντ Ναγκλ, στο οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό 38%, σχεδόν αμετάβλητο με εκείνο στις εκλογές πριν τέσσερα χρόνια.

Τη δεύτερη θέση, εκτός από τους Κομμουνιστές, διεκδικούν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται με ποσοστό 14% (έναντι 19,7% το 2008) και οι οποίοι επί δεκαετίες ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη στην πόλη με δήμαρχο, σχεδόν για μια εικοσαετία (1985-2003), έναν από τους σημαντικότερους Αυστριακούς πολιτικούς, τον Άλφρεντ Στινγκλ.

Αλλά και το Κόμμα των Πρασίνων έχει ως στόχο του να αναδειχθεί δεύτερο στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, αν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του φέρεται να μην υπερβαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα που είχε καταγράψει πριν από τέσσερα χρόνια, όταν συγκέντρωσε 14,6%.

Ως πιθανότερη εκδοχή συνεργασίας στο Δήμο του Γκρατς, μετά τις μεθαυριανές εκλογές, θεωρείται ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό και στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ωστόσο παρατηρητές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ενός τρικομματικού αριστερού συνασπισμού που θα μπορούσαν να σχηματίσουν Κομμουνιστές, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι.

Σε περίπτωση που το αυστριακό ΚΚ αναδεικνυόταν δεύτερο, θα ηγείτο αυτού του συνασπισμού και η υποψήφιά του, Έλκε Καρ, θα αναλάμβανε δήμαρχος της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Αυστρίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.