Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρότερνταμ «Έρασμος» ξεκίνησε διεθνή έρευνα, με την υποστήριξη της Europol, με αντικείμενο το λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων, κυρίως συκωτιών και νεφρών, με στόχο να διακριβωθεί η ακτίνα δράσης των εγκληματικών οργανώσεων που ενέχονται σε αυτό.

«Χάρη στην έρευνα, η οποία θα διαρκέσει τρία χρόνια, θα συγκεντρώσουμε πληροφορίες σχετικά με αυτή τη μορφή σοβαρής εγκληματικότητας που είναι σχετικώς νέα, ώστε να μπορούμε να την καταπολεμήσουμε καλύτερα», ανέφερε το νοσοκομείο.

Τα κονδύλια για την έρευνα διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συμπράττουν, με παροχή πληροφοριών και πρόσβαση στα αρχεία τους, ινστιτούτα της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, καθώς και ο ΟΗΕ.

«Λόγω της ισχυρής ζήτησης ανθρώπινων οργάνων, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αναπτύσσεται ένας… τουρισμός με στόχο την απόκτησή τους, δηλαδή ταξιδεύει στο εξωτερικό ο πάσχων και εκεί αγοράζει το μόσχευμα που τού χρειάζεται… συχνά όμως οι παρέχοντες το μόσχευμα αυτό είναι οι ίδιοι θύματα δικτύων για εκμετάλλευση ανθρώπων», τόνισε το νοσοκομείο.

«Γνωρίζουμε λίγα ως τώρα για το πώς δρουν οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις, οι γιατροί και οι μεσάζοντες, πόσο συχνά γίνεται το λαθρεμπόριο των οργάνων» πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του το ίδρυμα.

Στο Κόσοβο δικάζονται επτά γιατροί από ένα δικαστήριο στελεχωμένο από Ευρωπαίους δικαστές για λαθρεμπόριο μοσχευμάτων μέσω μιας κλινικής στην Πρίστινα, τα οποία παρείχαν Ευρωπαίοι και πολίτες κρατών της κεντρικής Ασίας.

Στη διαδικασία αναφέρθηκε ότι στους δότες παρέχονταν 15.000 ευρώ. Οι λήπτες κατέβαλαν από την πλευρά τους 100.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν κάθε μόσχευμα.

Σε έκθεση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει γίνει αναφορά σε λαθρεμπόριο οργάνων το 1998 και το 1999, όταν εξελίσσονταν οι συγκρούσεις με σκοπό να καθοριστεί η τύχη του Κοσόβου.

Πρωταίτιοι για το λαθρεμπόριο χαρακτηρίζονταν στην έκθεση Κοσοβάροι αντάρτες.