Αποχώρησε από την τελετή ορκωμοσίας τεσσάρων νεοεκλεγμένων μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ. Αιτία για την αποχώρηση ήταν η ορκωμοσία της Βενέτας Μαρκόφκσκα, η υποψηφιότητας της οποίας εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Τα βουλγαρικά μέσα έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκ Γκρέι που εξέφρασε ανησυχία «επειδή εξελέγη δικαστής, για την οποία υπάρχουν καταγγελίες για διαπλεκόμενα συμφέροντα» και απείλησε τη Βουλγαρία με έκτακτη έκθεση επιτήρησης του δικαστικού συστήματος.

Το όνομα της Μαρκόφσκα κυριαρχεί στα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου τις τελευταίες μέρες καθώς ήρθαν στο φως αποκαλύψεις ότι η αρμόδια εισαγγελία διέταξε προανάκριση σε βάρος της με αφορμή υπόνοιες ότι «το διάστημα 2005 – 2011 η δραστηριότητα της επηρεαζόταν από ακριβά δώρα που λάμβανε από Βούλγαρο επιχειρηματία» όπως αναφέρεται στην απόφαση της αστικής εισαγγελίας της Σόφιας.

Ο Πρόεδρος Πλεβνέλιεφ αποχώρησε από την ορκωμοσία λίγο πριν ορκιστεί η κα Μαρκόφσκα ως νέο μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου «επειδή στην ηθική ακεραιότητα των μελών του πυλώνα αυτού της Δημοκρατίας μας δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας», όπως δήλωσε μετά την αποχώρησή του.

Αντιφατικά σχόλια και πολυποίκιλες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου και των δικαστικών λειτουργών προκάλεσε η ενέργεια του Προέδρου Πλεβνέλιεφ, την οποία ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ χαρακτήρισε «σοφή απόφαση», υπενθυμίζοντας, ότι ο ίδιος είχε παρακαλέσει τη δικαστή να υποβάλει την παραίτησή της έως ότου «καθαρίσει το όνομά της», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η Βενέτα Μαρκόφσκα διέψευσε πρόσφατα τις εναντίον της καταγγελίες για διαφθορά και προσφέρθηκε να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων.