Για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής του ανοίγματος του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος έκανε λόγο στην πρώτη δημόσια ομιλία του ο νέος ηγέτης της Κίνας Ξι Τζινπίνγκ.

Ο Ξι τόνισε ότι η ηγεσία του κόμματος έχει μπροστά της «τεράστιες ευθύνες» και παραδέχθηκε ότι το κόμμα έχει να αντιμετωπίσει «τεράστια προβλήματα» μεταξύ των οποίων η διαφθορά και η έλλειψη επαφής με τον κόσμο.

«Το κόμμα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση», τόνισε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των πρώτων αλλαγών στην ηγεσία του ΚΚΚ εδώ και δέκα χρόνια.

Ο Τζινπίνγκ κάλεσε τους αξιωματούχους του κόμματος να εφαρμόσουν «αυστηρή πειθαρχία…να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας και να διατηρήσουμε στενούς δεσμούς με το λαό».

Ο 59χρονος διαδέχθηκε τον Χου και στη θέση του προέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής και τον Μάρτιο αναμένεται να τον διαδεχθεί και στην προεδρία της χώρας. Ο 69χρονος Χου ηγήθηκε του κόμματος από το 2002 και ο Ξι αναμένεται να παραμείνει στην ηγεσία του για την επόμενη δεκαετία.

Ο Τζινπίνγκ είναι επικεφαλής της επταμελούς Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Συνοδευόμενος από τα υπόλοιπα έξι μέλη της νέας ηγεσίας, μίλησε στους δημοσιογράφους στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

Υπογράμμισε ότι οι νέοι ηγέτες πρέπει να «συσπειρωθούν και να ηγηθούν του συνόλου του κόμματος και του λαού» για να βελτιώσουν τη ζωή των 1,3 δισ. Κινέζων, προωθώντας οικονομικές μεταρρυθμίσεις και «την υπόθεση του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά».