Νομοσχέδιο κατέθεσε χθες τη νύχτα στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας το κυβερνών κόμμα που επιτρέπει στους Κούρδους κρατούμενους να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα στην απολογία τους στο δικαστήριο, που αποτελούσε ένα από τα αιτήματά τους.

Η πρόταση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προβλέπει κυρίως ότι «ένας κρατούμενος μπορεί να κάνει χρήση, εάν το επιθυμεί, μιας άλλης γλώσσας και όχι της τουρκικής, κατά την απολογία του στα δικαστήρια». Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες βελτιώσεις των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων, όπως το δικαίωμα να δέχονται τις επισκέψεις των συζύγων τους, που απαγορεύονταν μέχρι σήμερα.

Πολλοί Κούρδοι που κρατούνται στις φυλακές για τις σχέσεις τους με το ΡΚΚ αρνούνται εδώ και μήνες να απολογηθούν επειδή δεν τούς επιτρέπεται να κάνουν χρήση της κουρδικής γλώσσας.

Το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα κατά την απολογία τους είναι ένα από τα αιτήματα περίπου 700 κούρδων κρατουμένων, που πραγματοποιούν εδώ και 63 ημέρες επ΄αόριστον απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές.

Οι απεργοί πείνας ζητούν επίσης βελτίωση των συνθηκών κράτησης για τον ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ Αμντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει από το 1999 ποινή ισόβιας κάθειρξης στο τουρκικό νησί Ιμραλί.

Απεργία πείνας κάνουν εδώ και λίγες ημέρες και ορισμένοι βουλευτές του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί πότε θα εξεταστεί από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο αυτό.