Η Διεθνής Αμνηστία μέσα από έκθεσή της «κατηγορεί» τις ιρακινές αρχές ότι κρατούν περίπου 30.000 άτομα, τα οποία δεν έχουν δικαστεί και στα οποία δεν επιτρέπουν να έχουν δικηγόρο.

Η έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης με τίτλο «Νέα Τάξη, Ίδιες Κακοποιήσεις: Παράνομες Κρατήσεις και Βασανιστήρια στο Ιράκ», κάνει λόγο για μυστικές φυλακές οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη φυλάκιση ατόμων.

«Οι ιρακινές αρχές απέτυχαν παταγωδώς να λάβουν αποτελεσματική δράση για να σταματήσουν να βασανίζουν και να τιμωρούν τους ενόχους», δήλωσε ο διευθυντής της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μάλκολμ Σμαρτ.

Ο ειδικός της οργάνωσης για το Ιράκ, Κάρστεν Γιούργκενσεν, σημείωσε ότι περίπου 10.000 κρατούμενοι προστέθηκαν πρόσφατα στη λίστα των ανθρώπων που κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες τους παρέδωσαν στις ιρακινές αρχές.

Μερικοί κρατούμενοι κρατούνται εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η έκθεση προσθέτει ότι οι κρατούμενοι έχουν υποστεί ξυλοδαρμό με ηλεκτρικά καλώδια και έχουν βασανιστεί με ηλεκτροσόκ.

«Τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται ευρέως στο Ιράκ για την απόσπαση ομολογιών» πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία.