Κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Σήμερα το πρωί», στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο παρουσιαστής Φίλιπ Σόφιλντ έδωσε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έναν κατάλογο με τα ονοματεπώνυμα προσωπικοτήτων του Συντηρητικού κόμματος, που σύμφωνα με διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, είναι ύποπτα για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Ο πρωθυπουργός, που αρχικά έδειξε να αιφνιδιάζεται, παρέλαβε μεν τον κατάλογο, αλλά εκφράζοντας αμέσως την επιφύλαξη ότι μια τέτοια κίνηση και μάλιστα μπροστά σε 1.2 εκατ. βρετανούς τηλεθεατές, ενέχει πολλαπλούς κινδύνους.

«Αν δεν τηρήσουμε κάποιες αποστάσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεκινήσει ένα «κυνήγι μαγισσών» έναντι των ομοφυλόφιλων στη χώρα μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «με ανησυχεί πάντως αυτό που κάνετε, να ανασύρετε από το διαδίκτυο έναν τέτοιο κατάλογο. Όποιος έχει στοιχεία για παιδόφιλους, ας απευθυνθεί στην Σκότλαντ Γιάρντ, που είναι η αρμόδια».

Ο τηλεπαρουσιαστής, που ειδικεύεται στις εκπομπές για παιδιά, ζήτησε συγγνώμη διότι όπως είπε, ήταν ορατό στους τηλεθεατές ένα τμήμα της επίμαχης λίστας. «Δεν είχα την πρόθεση να εκθέσω στους τηλεθεατές κάποια από τα ονόματα στον κατάλογο», είπε ο Σόφιλντ που θέλησε να βάλει κι αυτός το «λιθαράκι» του στο σκάνδαλο Τζίμι Σάβιλ που απασχολεί εδώ κι ένα μήνα τη χώρα.

Η υπόθεση που έχει ξεσπάσει για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από τον διάσημο -και μακαρίτη πλέον- παρουσιαστή έχει προκαλέσει κρίση στο BBC το οποίο κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε την υπόθεση.