Με ψήφους, χρήματα και υποψηφίους συμμετείχε η ελληνική ομογένεια στις αμερικανικές εκλογές. Σε ορισμένες Πολιτείες – κλειδιά, όπως του Οχάιο και της Φλόριντα, αναμένεται, μάλιστα, να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, αφού πρόκειται για περιοχές που ζει ένας υπολογίσιμος αριθμός ομογενών ψηφοφόρων.

Υπάρχουν, ωστόσο, δύο αρνητικά στοιχεία που αποδυναμώνουν την εκλογική αξία της ομογένειας, σύμφωνα όμως με στελέχη ομογενειακών φορέων. Αφ’ ενός, πολλοί Ελληνοαμερικανοί δεν ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και αφετέρου, απουσιάζει ένα συντονιστικό παναμερικανικό όργανο που θα κινητοποιούσε φορείς και άτομα στον ελληνοαμερικανικό χώρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, για πρώτη φορά κανένας από τους δυο υποψηφίους δεν τοποθετήθηκε προεκλογικά στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Την ίδια όμως στιγμή, μερικοί προβάλλουν την άποψη, ότι και τις προηγούμενες φορές που δίνονταν γραπτές ή προφορικές υποσχέσεις από τους υποψηφίους, οι πλείστες υποσχέσεις έμεναν απλώς υποσχέσεις από το νικητή των εκλογών.

Επίσης, αρκετοί Ελληνοαμερικανοί χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων για την Προεδρία και το Κογκρέσο και μάλιστα ορισμένοι με μεγάλα χρηματικά ποσά. Υπάρχει όμως ευρέως διαδεδομένη η άποψη μέσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, ότι οι περισσότεροι από τους ομογενείς αυτούς δεν είναι ευαισθητοποιημένοι για τα ελληνικά θέματα.

Ανάμεσα στους υποψηφίους για διάφορες ομοσπονδιακές και πολιτειακές θέσεις είναι και άτομα ελληνικής καταγωγής. Μετά την αποχώρηση το 2007 του Δημοκρατικού, Πολ Σαρμπάνη, από το Μέρυλαντ και την απόφαση της Ρεπουμπλικανής, Ολυμπίας Σνόου, από το Μέιν, να μην επαναδιεκδικήσει σήμερα τη θέση που κατέχει από το 1995, η Γερουσία αναμένεται “να μείνει ορφανή” από ελληνικής πλευράς, εκτός και αν εκλεγεί η Σέλι Μπέρκλεϊ στη Νεβάδα. Η βουλευτής Μπέρκλεϊ, η οποία είναι ελληνοεβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη, διεκδικεί τώρα θέση στη Γερουσία.

Για τη Βουλή των Αντιπροσώπων επαναδιεκδικούν τις θέσεις τους οι: Τζον Σαρμπάνης, (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και συμπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου στη Βουλή). Την επανεκλογή της διεκδικεί και η Νίκη Τσόνγκα (Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, σύζυγος του αείμνηστου Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόνγκα).

Επίσης, θέσεις στην ομοσπονδιακή Βουλή διεκδικούν η Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική από τη Νεβάδα), ο Τζέιμς Κάργας (Δημοκρατικός από το Τέξας) και ο Τζον Αρβανίτης (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ).

Μεταξύ εκείνων που διεκδικούν την επανεκλογή τους είναι και η Κάρολιν Μαλόνι (Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη και συμπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου στη Βουλή).

Τέλος, για την επανεκλογή τους διεκδικούν σήμερα ο Δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης για την πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης, ενώ για την πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά και η Ρεπουμπλικανή, Νικόλ Μαλλιωτάκη. ‘Ατομα ελληνικής καταγωγής διεκδικούν θέσεις για άλλα πολιτειακά και δημοτικά αξιώματα σε όλη τη χώρα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.