Γιατί 12.000 εκατομμυριούχοι εγκαταλείπουν την Τουρκία του Ερντογάν

Η φυγή επιχειρηματιών κι επιστημόνων αποτελεί το μεγαλύτερο χτύπημα στην οικονομία της χώρας


ΚΟΣΜΟΣ
12:58
09/01/2019
Γιατί 12.000 εκατομμυριούχοι εγκαταλείπουν την Τουρκία του Ερντογάν
13
loading

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κερδίζει εδώ και δεκαεπτά χρόνια τις εκλογές στη χώρα του, προσφέροντας στους ψηφοφόρους το όραμα της αποκατάστασης του ένδοξου οθωμανικού παρελθόντος της. Ενίσχυσε την επιρροή της Τουρκίας με το εμπόριο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και βελτίωσε την καθημερινότητα των πολιτών οδηγώντας επί χρόνια την οικονομία σε ανάπτυξη.

Ωστόσο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, το 2016, όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Τούρκος πρόεδρος επιδόθηκε σε επιχείρηση καταστολής και διώξεων. Τον περασμένο χρόνο η οικονομία κλυδωνίστηκε και η λίρα κατακρημνίστηκε λίγο μετά την επανεκλογή του, με ενισχυμένες δυνάμεις. Με τη διαπλοκή και τον αυταρχισμό να ριζώνουν βαθιά στη διακυβέρνηση Ερντογάν, οι Τούρκοι φαίνεται να αντιδρούν: Εγκαταλείποντας τη χώρα τους.

Με την «έξοδο» τους αφαιρούν από τη χώρα τους ταλέντο και κεφάλαιο, αποτυπώνοντας με την αποχώρησή τους την ευρεία και ανησυχητική απώλεια εμπιστοσύνης στο όραμα του Τούρκου προέδρου, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα.

Την τελευταία διετία δεν έφυγαν μόνο φοιτητές και ακαδημαϊκοί αλλά και επιχειρηματίες και χιλιάδες εύποροι Τούρκοι, που πουλούν τα πάντα και φεύγουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον 12.000 Τούρκοι εκατομμυριούχοι μετέφεραν τα περιουσιακά τους στοιχεία εκτός της χώρας τους το 2016 και το 2017, με κύριους προορισμούς την Ευρώπη και τα Εμιράτα.

Περίπου 113.000 Τούρκοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους το 2018, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις 69.000 που είχαν φύγει το 2017.

Δεν είναι η πρώτη «έξοδος» φοιτητών και εκπαιδευτικών από τη χώρα, αλλά αυτή τη φορά το κύμα φυγής μοιάζει με πιο μόνιμη αναδιάταξη τη τουρκικής κοινωνίας, και απειλεί να γυρίσει τη χώρα δεκαετίες πίσω, όπως λένε οι αναλυτές. «Αυτό το brain drain είναι πραγματικό» δηλώνει ο Ibrahim Sirkeci, διευθυντής Διεθνών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Regent του Λονδίνου.

Την απώλεια ανθρώπων, ταλέντου και κεφαλαίων προκαλεί συνδυασμός παραγόντων που προσδιορίζουν πλέον τη ζωή στην Τουρκία, όπως ο φόβος πολιτικής δίωξης, η τρομοκρατία, η αυξανόμενη δυσπιστία. Την ίδια ώρα, το επιδεινούμενο επιχειρηματικό κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τις ανησυχίες πως ο Ερντογάν χειραγωγεί την οικονομία για να επωφεληθεί ο ίδιος κι ένας στενός κύκλος του περιβάλλοντός του.

Το αποτέλεσμα είναι πως, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, πολλά μέλη της παλιάς εύπορης τάξης, ειδικά η κοσμική ελίτ που κυριαρχούσε στην πολιτιστική και επιχειρηματική ζωή της χώρας για δεκαετίες, απομακρύνονται και τη θέση τους, κοντά στον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του, παίρνουν οι καινούριοι πλούσιοι.

Την τελευταία τριετία, οι αιτήσεις ασύλου από Τούρκους στην Ευρώπη πολλαπλασιάστηκαν. Ο Sirkeci εκτιμά πως 10.000 Τούρκοι έκαναν χρήση της επιχειρηματικής βίζα για να μετοικήσουν στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός είναι διπλάσιος από αυτόν του 2004 και του 2005.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Giorgos Karkanis

  Εάλω ή Ελλάς από το Ισλάμ

 2. avatar Συριζοτρολ

  Γιατί στην Ελλάδα τι έγινε ;;; Οι Ρουβίκωνες και οι αμόρφωτοι έμειναν ...

 3. avatar ΔΕΚΑ ΕΠΤΑ 17 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ

  ΕΧΕΙ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΞΟΡΙΣΕΙ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΕΤΟΠΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΧΙΤΛΕΡ ΤΩΡΑ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ !!!!

  1. avatar Pantelis

   ΔΕΚΑ ΕΠΤΑ 17 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ Πώς είναι φασίστας κάποιος που εκλέγεται......?????

   1. avatar το πρωτο….

    ...δεν ακυρωνει το δευτερο. Και ο Μπολσοναρου στη Βραζιλια ειναι εκλεγμενος αλλα και μισαλλόδοξος/αυταρχικος/λαικιστης.

    1. avatar Giorgos Karkanis

     Τρικυμία εν μαρξιστικό κρανίο

   2. avatar Η Ιστορία

    λέει ότι ο χίτλερ βγήκε με εκλογές, αν σου λέει κάτι..

    1. avatar Pantelis

     Σωστά. Πριν καταχραστεί την εξουσία και γίνει ουσιαστικά δικτάτορας. Ο Ερντογάν όμως δέν έχει καταχραστεί την εξουσία. Εκλέγεται ανελλειπώς επι δεκαεπτά συναπτά έτη. Και όποιος καταχράσεται την εξουσία δεν είναι απαραίτητα φασίστας. Δες προς πρώην ΕΣΣΔ μεριά. Εξήγησέ μου σε παρακαλώ λοιπόν πως είναι φασίστας ο Ερντογάν......

     1. avatar Torque225

      Μπορούν κάλλιστα και λεπτομερώς να στο εξηγήσουν οι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες "γκιουλενιστές" που σαπίζουν στις τούρκικες φυλακές με ποινές ισοβίων, ή οι συγγενείς χιλιάδων δολοφονημένων κούρδων και λοιπών αντικαθεστωτικών, αρκεί να προλάβεις να τους ρωτήσεις...

     2. avatar @Pantelis

      Εγώ απάντησα στο ερώτημά σου. Ο χίτλερ ήταν φασίστας πριν, κατά και μετά τις εκλογές που εκλέχθηκε. Ως προς την κατάχρηση εξουσίας, αυτή δεν είναι αναγκαία για να θεωρείται κάποιος φασίστας και χωρίς αυτήν μπορεί να είναι και με το παραπάνω, ενώ από την άλλη υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις "λαικών αγωνιστών" που καταχράστηκαν την εξουσία μια χαρά στο όνομα του "λαού"..

     3. avatar τριαλαρο

      εκλέγεται με ποιον τρόπο όμως??? Στις τελευταίες και τις προηγούμενες εκλογές υπήρξαν έντονες φημολογίες για χρηματισμό ανθρώπων σε πολλές επαρχίες της τουρκίας. Έτσι και την μάνα μου να βάλεις, θα εκλεγεί.
      Όλα τα πόστα με τα χρήματα πηγαίνουν σε μέλη της οικογένειάς του. Όλοι γνωρίζουν ότι ο γιός του είναι μπλεγμένος με πάρα πολλά. Όλοι γνωρίζουν ότι ο ερντογάν είχε 150% αύξηση της περιουσίας του τα τελευταία 10 χρόνια.
      Το πραξικόπημα εκ του αποτελέσματος κρίνω ότι ήταν κίνηση του ίδιου του ερντογάν για να μπορέσει να φυλακίσει και να καταδιώξει όσους ήταν αντίθετοι.
      Και μην μου πεις ότι όλα περνάνε από την Τούρκικη βουλή, γιατί ακριβώς το ίδιο έκανε και ο Χίτλερ. Την ίδια κατάχρηση εξουσίας που έκανε ο Χίτλερ, την ίδια ακριβώς έχει κάνει και ο Ερντογάν και μάλιστα χειρότερη μιας και δευτερος δε ζει λιτά.

 4. avatar les na

  Μήπως πηγαίνουν να κάνουν παρέα με τους 600000+ που εχουν φυγει (και φεύγουν) για οικονομικούς λόγους απο την Ελλάδα;

  1. avatar Σιγα σιγα

   θα μας πεις πως πανε να καταστρωσουν σχεδιο να παρουν την Κωνσταντινουπολη

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει