Εξοργισμένοι είναι οι Αμερικανοί που επλήγησαν από τον καταστροφικό τυφώνα Sandy εξαιτίας της καθυστέρησης βοήθειας από το κράτος, τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται.

Ο συνολικός αριθμός αυτών που σκοτώθηκαν από τον κυκλώνα αυξήθηκε χθες κατά ένα τρίτο φθάνοντας τους 98. Στη Νέα Υόρκη 40 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, οι μισοί στο Staten Island, το οποίο σαρώθηκε τη Δευτέρα από ένα υδάτινο τείχος.

To Staten αναμένεται να επισκεφτούν σήμερα η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων Ρίτσαρντ Σερίνο, καθώς δέχονται κατηγορίες από τους ορισμένους κατοίκους ότι η περιοχή τους αγνοήθηκε.

Σκηνές με οργισμένα θύματα της καταιγίδας μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα για τους πολιτικούς: από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που βρίσκεται μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, μέχρι τους κυβερνήτες και τους δημάρχους στην πιο πολυάνθρωπη περιφέρεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ομπάμα επισκέφθηκε το New Jersey την Τετάρτη και επαινέθηκε για το χειρισμό της κατάστασης.

«Μας ξέχασαν. Και ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε πως η Νέα Υόρκη είναι εντάξει. Ο μαραθώνιος θα πραγματοποιηθε, λέει η 42χρονη Τερέζα Κόνορ προσθέτοντας ότι η γειτονιά της στο Στάτεν Άιλαντ «καταστράφηκε».

Η οργή αυξάνεται σε όλη τη Νέα Υόρκη για την απόφαση του Μπλούμπεργκ να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην πόλη ο μεγαλύτερος μαραθώνιος του κόσμου. Ο δήμαρχος υποστηρίζει πως η αθλητική αυτή εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 40.000 δρομείς, δεν θα στερήσει πόρους από τα θύματα του κυκλώνα.

«Αν πάρουν έστω κι ένα μέλος συνεργείου από το Στάτεν Άιλαντ για τον μαραθώνιο, θα ουρλιάξω. Αυτή τη στιγμή έχουμε εδώ ανθρώπους χωρίς σπίτι και χωρίς ελπίδα», έγραψε στο Twitter ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης Τζέιμς Όντο.

Στο New Jersey ολόκληρες γειτονιές σε παραθαλάσσιες πόλεις έχουν σαρωθεί από το θαλασσινό νερό και ο πεζόδρομος του Ατλάντικ Σίτι κατά μήκος της θάλασσας καταστράφηκε. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο και ο απολογισμός δεν είναι μόνο οικονομικός, αλλά έχει να κάνει και με τα συναισθήματα.

Περίπου 4,5 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε 15 Πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτροδότηση. Σε γειτονιές της Νέας Υόρκης, μερικοί κάτοικοι παραπονέθηκαν για έλλειψη αστυνόμευσης και εξέφρασαν φόβους για άνοδο της εγκληματικότητας. Αξιωματούχοι της αστυνομίας δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

«Για τους ανθρώπους δεν υπάρχει τίποτε πολυτιμότερο από το σπίτι τους. Εκεί είναι οι οικογένειές τους, οι μνήμες τους και τα αποκτήματα της ζωής τους, ενώ υπάρχει επίσης μια αίσθηση ασφάλειας στο σπίτι. Αυτή η αίσθηση της ασφάλειας παραβιάσθηκε, με το νερό να μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων με τεράστια ταχύτητα και οι άνθρωποι να πρέπει κυριολεκτικά να κολυμπήσουν, να σκαρφαλώσουν, να πηδήξουν για να σώσουν τη ζωή τους», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο κυβερνήτης του New Jersey Κρις Κρίστι.

Το οικονομικό κόστος της Sandy είναι ιλιγγιώδες. Η εταιρία Eqecat, που ειδικεύεται στα μοντέλα για την εκτίμηση καταστροφών, υπολόγισε πως ο Σάντι προκάλεσε ως 20 δισεκ. δολάρια ασφαλισμένες ζημιές και 50 δισεκ. δολάρια οικονομικές ζημιές, ποσά διπλάσια από την προηγούμενη εκτίμησή της.

O συγκεκριμένος τυφώνας αναμένεται ότι θα είναι η τέταρτη πιο δαπανηρή καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ, μετά τον κυκλώνα Κατρίνα το 2005, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τον κυκλώνα Άντριου το 1992.