«Οφείλουμε να φέρουμε σε πέρας μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιτυχία του σχεδίου δανειακής στήριξης», επισήμανε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέντρου Πάσους Κοέλιο, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις σε μία μεταρρύθμιση εκ βάθρων των δομών και της λειτουργίας του κράτους, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.

«Είναι απαραίτητο να κάνουμε μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση στο κράτος εάν θέλουμε να υπερβούμε την κρίση», δήλωσε ο Κοέλιο ενώπιον του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια για τον προϋπολογισμό του 2013, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η μεγάλη αύξηση των φόρων.

«Οφείλουμε να φέρουμε σε πέρας μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιτυχία του σχεδίου δανειακής στήριξης» των 78 δισ. ευρώ, που συνομολόγησε η Πορτογαλία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μία αναθεώρηση των λειτουργιών του κράτους, πρόσθεσε, «θα βοηθήσει την Πορτογαλία να αποφύγει την προσφυγή και σε δεύτερη δανειακή σύμβαση».

«Το κράτος θα πρέπει να περιορισθεί να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά και θα πρέπει να κάνει καλύτερα ό,τι ξέρει να κάνει», διεμήνυσε ο Κοέλιο, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό αυτή η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του κράτους να συμπεριλάβει και τους κοινωνικούς εταίρους».