«Ουδείς μπορεί να απειλήσει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση. . . ούτως ή άλλως, είναι κάτι που δεν θα εκλαμβάναμε ως απειλή», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι, σήμερα στην Μαδρίτη.

«Μας ζητήθηκε να συμβάλλουμε σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα. Πιστεύουμε ότι επιτυγχάνουμε καλά αποτελέσματα, αλλά η τελική κρίση δεν ανήκει σε εμάς», πρόσθεσε ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, με την τοποθέτηση αυτή ο Μόντι έδωσε μία έμμεση απάντηση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, με δηλώσεις του το Σάββατο υπογράμμισε ότι «η κεντροδεξιά παράταξη τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει αν είναι φρόνιμο να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Μόντι, η οποία οδήγησε την Ιταλία σε δίνη λιτότητας».

Σε ό,τι αφορά την λεγόμενη «ευρωπαϊκή ασπίδα κατά των σπρεντ», ο Μόντι τόνισε ότι «είναι σημαντικό να μπορεί να ενεργοποιηθεί σε λειτουργικό, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Η Ιταλία όμως κρίνει ότι δεν την χρειάζεται».

Αναφερόμενος στον διορισμό «υπερεπιτρόπου» ο οποίος πρόκειται να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών της Ένωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η αναζήτησή του μοιάζει τελικά με μύθο».

Σχολιάζοντας την θετική γνώμη που εξέφρασε επί του θέματος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τέλος, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, δήλωσε: «συνήθως ο πρόεδρος Ντράγκι και εγώ έχουμε κοινές απόψεις. Με αυτό το πνεύμα, λοιπόν, θα διαβάσω την σχετική του αναφορά στην συνέντευξη που παραχώρησε στο (εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό) Der Spiegel».