Μια μέρα μετά το πέρασμα του τυφώνα «Sandy», που άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές στο Σαντιάγκο ντε Κούβα, η πόλη επιχειρεί με τη βοήθεια του στρατού, που έστειλε η κεντρική κυβέρνηση της Αβάνας, να αποκτήσει έστω μια μικρή επίφαση ταχείας αποκατάστασης των ζημιών

Η πόλη του μισού εκατομμυρίου κατοίκων που μετρά ιστορία 500 ετών και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κούβας, είναι γεμάτη με πεσμένα δέντρα, κατεστραμμένα κτίρια, με μεγάλες περιοχές να παραμένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Η συνταξιούχος Μαρία Ρόζα θυμήθηκε τον ήχο της καταιγίδας, όταν περνούσε από το κέντρο της πόλης όπου βρίσκεται το σπίτι της. «Ο θόρυβος του ανέμου ήταν σαν τον βρυχηθμό των λιονταριών. Ήταν τρομακτικό», δήλωσε η 71ετών γυναίκα, που συνειδητοποίησε ότι ήταν από τους πιο τυχερούς της πόλης καθώς το αποικιακού τύπου σπίτι της υπέστη μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Όπως όλοι και η Μαρία Ρόζα προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του «Sandy» που έπληξε νωρίς την Πέμπτη την περιοχή, με ανέμους ταχύτητας 177 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι στρατιώτες που έστειλε η κυβέρνηση προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους, να αποκαταστήσουν τη διανομή νερού και να συμβάλουν στην τήρηση της τάξης

«Η πόλη μοιάζει με μια μεγάλη φωλιά μυρμηγκιού μεγάλη, αλλά οργανώθηκε», είπε ο Εντουάρντο Γκονζάλες κάτοικος της πόλης.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από ζαχαροκάλαμα και φασόλια, υπέστησαν ζημιές από την καταιγίδα. Πάντως αν χρειαστεί θα φυτευτούν γρήγορες καλλιέργειες για την παροχή τροφίμων καθώς ήδη στο Σαντιάγο ντε Κούβα, οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να πάρουν ψωμί και άλλα τρόφιμα.