Η θυγατέρα της Γιούλιας Τιμόσενκο, πρώην πρωθυπουργού και ηγετικής μορφής της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, η οποία εκτίει ποινή επταετούς κάθειρξης, δήλωσε χθες πως οι προσεχείς εκλογές στη χώρα ενδέχεται να καταλήξουν στην εγκαθίδρυση «μιας δικτατορίας».

«Εάν ο δημοκρατικός κόσμος και οι αποστολές των παρατηρητών δεν δηλώσουν πως οι (βουλευτικές) εκλογές (την ερχόμενη Κυριακή) δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε κανονικές, θα μπορούσαμε κάλλιστα να δούμε να νομιμοποιείται μία δικτατορία στην Ουκρανία, μία δικτατορία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς», του νυν προέδρου, τόνισε η Γιεβγκένια Τιμόσενκο σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Και τότε θα είναι πολύ αργά για να σωθεί η ουκρανική δημοκρατία», δήλωσε.

Οι δηλώσεις της νεότερης Τιμόσενκο έγιναν τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ουκρανία, τις πρώτες μετά την επικράτηση του Γιανουκόβιτς επί της μητρός της στις προεδρικές εκλογές του 2010. Έκτοτε η Γιούλια Τιμόσενκο έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη κατηγορούμενη για μία μακρά σειρά αδικημάτων.

Στις φυλακές από τον Αύγουστο του 2011, η πρώην ηγερία της φιλοδυτικής «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004, καταδικάσθηκε σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας, ενώ είναι επίσης υπόδικη για φοροδιαφυγή. Η Τιμόσενκο παραμένει με προβλήματα ισχιαλγίας σε νοσοκομείο και καλεί την αντιπολίτευση να σχηματίσει μία ευρεία συμμαχία κατά του προέδρου.