Η εταιρεία AngloGold Ashanti στη Νότια Αφρική, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως στην εξόρυξη χρυσού, εξετάζει το ενδεχόμενο να απολύσει 12.000 απεργούς.

Οι απεργοί αγνόησαν το τελεσίγραφό της να επιστρέψουν στις εργασίες τους μέχρι χθες το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η διοίκηση της εταιρείας είχε απειλήσει να απολύσει σχεδόν 24.000 μεταλλωρύχους που πραγματοποιούν απεργία εδώ και ένα μήνα παραλύοντας τα έξι νοτιοαφρικανικά ορυχεία της AngloGold Ashanti, αν δεν επέστρεφαν στις εργασίες τους μέχρι χθες το μεσημέρι. Όμως 12.000 απεργοί τριών ορυχείων στο Κάρλτονβιλ δεν παρουσιάστηκαν ως την ώρα που τους είχε υποδειχθεί.

«Το γεγονός ότι έχει περάσει η διορία σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής των επιστολών απόλυσης, όμως εξακολουθούμε να συζητάμε και θέλουμε να το αποφύγουμε», δήλωσε ο Άλαν Φάιν, εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Η διοίκηση εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τους εργαζόμενους», υπογράμμισε πάντως ο Στιούαρτ Μπέιλι, στέλεχος της AngloGold Ashanti, σημειώνοντας ότι η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει «πολλές ημέρες».

Αντίθετα, κανονικά λειτουργούν τα τρία άλλα ορυχεία της εταιρείας στο Βάαλ, όπου οι μεταλλωρύχοι επέστρεψαν χθες Τρίτη στις εργασίες τους. Η AngloGold Ashanti έχει 35.000 εργαζόμενους στη Νότια Αφρική.

Στο μεταξύ «περισσότεροι από 7.000» μεταλλωρύχοι στο ορυχείο KDC East της Gold Fields έχουν υποβάλει ενστάσεις έπειτα από τη χθεσινή απόφαση της εταιρείας να απολύσει 8.100 εργαζόμενους που δεν υπάκουσαν σε παρόμοιο τελεσίγραφο.

«Οι ακροάσεις των εφέσεων ξεκινούν την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει η Gold Fields, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρείας εξόρυξης χρυσού στον κόσμο.