Σταμάτησαν την απεργία πείνας έξι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι του δημοσιογραφικού ομίλου της Τυνησίας «Νταρ Εσαμπάχ», οι οποίοι βρίσκονται σε διένεξη με την κυβέρνηση εδώ και πολλές εβδομάδες με αίτημα την απόλυση του γενικού διευθυντή τους Λόφτι Τουατί.

«Έπειτα από μια σύνοδο ανάμεσα στον πρωθυπουργό Χαμάντι Τζεμπάλι και τον γενικό γραμματέα της Γενικής Ένωσης Τυνήσιων Εργαζομένων (Ugtt) αποφασίστηκε ένας συμβιβασμός για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αποφασίσαμε να αναστείλουμε την απεργία», δήλωσε ο Σοφιέν Μπεν Ρετζέμπ, ένας από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας.

Η ομάδα των απεργών πείνας είχε ήδη αναστείλει άλλη μια φορά στις αρχές Οκτωβρίου την κινητοποίησή της προτού την ξαναρχίσει στις 12 Οκτωβρίου μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Ο Μπεν Ρετζέμπ δήλωσε «πεπεισμένος» ότι η συμφωνία θα υπογραφεί αυτές τις ημέρες και ότι θα οδηγήσει στην απομάκρυνση του Λόφτι Τουατί, γενικού διευθυντή του δημοσιογραφικού ομίλου. Ο διορισμός του τον Αύγουστο από την κυβέρνηση είχε πυροδοτήσει τη διένεξη αυτή.

Οι δημοσιογράφοι του «Νταρ Εσαμπάχ», ο οποίος κυκλοφορεί τις εφημερίδες Εσαμπάχ και Le Temps (στη γαλλική γλώσσα), κατηγορούν τον Τουατί ότι θέλει να επηρεάσει την εκδοτική γραμμή των εφημερίδων του ομίλου ώστε να πρόσκεινται στους ισλαμιστές του Ενάχντα, οι οποίοι ηγούνται της κυβέρνησης της χώρας.

Το προσωπικό του δημοσιογραφικού ομίλου αξιώνει εξάλλου τη ρύθμιση οφειλών που δεν έχουν καταβληθεί εδώ και εννέα έτη (μπόνους, υπερωρίες κλπ) και ζητούν να είναι «προνομιούχοι» αγοραστές στην περίπτωση πώλησης των τίτλων.