Οι αστυνομικοί στη Γουατεμάλα, που συχνά κατηγορούνται για διαφθορά και συνεργασία με εγκληματικές οργανώσεις, θα εφοδιαστούν από το 2013 με ηλεκτρονικούς… κοριούς, με τους οποίους θα παρακολουθούνται οι μετακινήσεις τους.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Μαουρίσιο Λόπες στόχος του μέτρου αυτού είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην αστυνομία.

Οι κοριοί θα τοποθετούνται πάνω στις ταυτότητες των αστυνομικών και θα καταγράφουν όλες τις μετακινήσεις τους.

Έτσι θα διαπιστώνεται αν υπακούν στις εντολές και αν βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε κανονικά να πάνε. Ταυτόχρονα, θα αλλάξει και το χρώμα της στολής τους και θα γίνει «πιο φιλικό προς τους πολίτες», πρόσθεσε ο υπουργός χωρίς να διευκρινίσει τι απόχρωση θα έχει η νέα στολή.

Μέχρι σήμερα οι αστυνομικοί φορούν μαύρες στολές, αλλά το χρώμα αυτό θα διατηρηθεί μόνο για τις ειδικές δυνάμεις.

Η Γουατεμάλα έχει σήμερα περίπου 24.000 αστυνομικούς, όμως τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν κριθεί ένοχοι για διάφορες παραβάσεις του νόμου.

Τον περασμένο Αύγουστο ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Έρβιν Σπέρισεν συνελήφθη στη Γενεύη με τις κατηγορίες της δολοφονίας, διακίνησης ναρκωτικών, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, παράνομης κατακράτησης, εκβιασμού και κλοπής ναρκωτικών, πράξεις που φέρεται να διέπραξε μεταξύ 2004-7.

Τον Μάρτιο, η πρώην διευθύντρια της αστυνομίας και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Μαρλένε Μπλάνκο συνελήφθη γιατί φέρεται ανανεμιγμένη σε πολλές εκτελέσεις χωρίς δίκη το 2009.