Τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν και τρεις πολίτες αγνοούνται μετά από επιχειρήσεις του NATO στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Τα παιδιά έβοσκαν ένα κοπάδι αγελάδες το Σάββατο στην περιοχή Μπαράκι Μπαράκ, στην επαρχία Λογκάρ, όταν έπεσαν νεκρά από πυρά δυνάμεων της συμμαχίας, ανέφερε ανακοίνωση της προεδρίας.

«Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις από το NATO ότι θα [καταβάλει προσπάθειες να] αποφεύγει απώλειες μεταξύ των αμάχων, αθώοι, περιλαμβανομένων παιδιών, εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους στην μάχη εναντίον τρομοκρατών τα καταφύγια των οποίων παραμένουν ασφαλή εκτός των συνόρων του Αφγανιστάν», υποστήριξε ο Καρζάι, καταδικάζοντας την επιχείρηση αυτή.

Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν αναγνώρισε ότι ως και τρεις άμαχοι ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους. «Εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των άμαχων οι οποίοι σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Τζον Άλεν, διοικητής της Δύναμης.

Αξιωματικοί της συμμαχίας θα συναντηθούν με τις οικογένειες των θυμάτων προσωπικά προκειμένου «να τους προσφέρουν μια πληρωμή σε ένδειξη συλλυπητηρίων και να εκφράσουν τη βαθιά μας λύπη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της δύναμης σε ανακοίνωσή του.

Ο Καρζάι ανέφερε στη δική του ανακοίνωση ότι τρεις άμαχοι, που φέρονται να είχαν συλληφθεί, αγνοούνται έπειτα από μια άλλη επιχείρηση στη νότια επαρχία Ζαμπούλ την 13η Οκτωβρίου. Ωστόσο ένας εκπρόσωπος της ISAF, ο Τζέιμι Γκρέιμπιλ, αντέτεινε πως όλοι οι συλληφθέντες στην επιχείρηση αυτή απελευθερώθηκαν «πολύ γρήγορα», προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει πού μετέβησαν κατόπιν. «Δεν μετήχθησαν σε κάποια βάση της συμμαχίας. Η κράτησή τους δεν κράτησε τόσο πολύ».

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα πέντε αστυνομικοί και πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα των Ταλιμπάν σε οχηματοπομπή που μετέφερε βοήθεια στην περιοχή Όμπε της δυτικής επαρχίας Χεράτ.

«Πέντε αστυνομικοί περιλαμβανομένου του επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια Όμπε και πέντε Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν», είπε ο αξιωματικός της αστυνομίας Νουρ Χαν Νεκζάντ. Ο ίδιος σημείωσε πως «πολλοί αντάρτες Ταλιμπάν, περιλαμβανομένου του λεγόμενου σκιώδους κυβερνήτη της Όμπε, του Μουλά Σοάιμπ, σκοτώθηκαν». Κατά τον Νεκζάντ, συνελήφθησαν παράλληλα 20 ύποπτοι, περιλαμβανομένου ενός άνδρα που πιστεύεται ότι είναι ο μουλάς Εζματουλάχ, τοπικός διοικητής.

Στο μεταξύ, η ISAF ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις του εχθρού μειώθηκαν 4% σε ετήσια βάση την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο. Οι επιθέσεις αυξήθηκαν στην διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου αλλά μειώθηκαν έκτοτε, σύμφωνα με μια μηνιαία έκθεση της Δύναμης που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Ωστόσο η περιφερειακή διοίκηση του δυτικού Αφγανιστάν, που καλύπτει τη Χεράτ και άλλες τρεις επαρχίες, ανέφερε ότι οι επιθέσεις του εχθρού αυξήθηκαν 32% τους πρώτους εννιά μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Επίσης στα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα υποστηρίζεται ότι υπήρξε μείωση 58% στις απώλειες μεταξύ των αμάχων που προκάλεσε η ISAF την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011.

Ο υποστράτηγος Γκίντερ Κατς, εκπρόσωπος της ISAF, δήλωσε ότι η μείωση των επιθέσεων είναι μια θετική εξέλιξη και δείχνει ότι οι αφγανικές δυνάμεις είναι έτοιμες για την μεταβίβαση σε αυτές της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας.

Πρόσθεσε ότι το 80% των επιθέσεων που καταγράφηκαν έλαβε χώρα σε μόλις το 20% του εδάφους του Αφγανιστάν.

«Έχουμε μια μικρή περιοχή όπου συνεχίζουν να διεξάγονται πολλές μάχες. Και η περιοχή όπου γίνονται οι περισσότερες μάχες είναι η επαρχία Χελμάντ (. . .) όπου σημειώνεται το 11% των επιθέσεων», πρόσθεσε ο υποστράτηγος Κατς, προσθέτοντας ότι μόλις το 0,5% του αφγανικού πληθυσμού ζει εκεί.