Δεκαοκτώ αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κέντρο της Πρίστινας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση των πρωθυπουργών του Κοσόβου και της Σερβίας, Χασίμ Θάτσι και Ίβιτσα Ντάτσιτς, στις Βρυξέλλες.

Η αστυνομία, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, συνέλαβε 33 άτομα.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο της Βουλής του Κοσόβου και τους απώθησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετούν ντομάτες και πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων.

«Η συγκέντρωση πολιτών δεν είχε δηλωθεί. Οι διαδηλωτές με βίαιο τρόπο προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με μπογιές, πέτρες και διάφορα αντικείμενα. Παρά τις προειδοποιήσεις, δεν σταμάτησαν τις επιθέσεις στους αστυνομικούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση βίας και να ρίξουν δακρυγόνα» ανέφερε η αστυνομική υπηρεσία Κοσόβου, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου B92.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν έξω από τα κτίρια της κυβέρνησης και της Βουλής του Κοσόβου και εκατοντάδες διαδηλωτές κάθονται στην πλατεία Μητέρας Τερέζας, αλλά η ένταση έχει αποκλιμακωθεί.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, με επικεφαλής τον αρχηγό του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Αλμπίν Κούρτι, τόνισαν ότι δεν είχαν στόχο να εισέλθουν στα κυβερνητικά κτίρια, αλλά να εμποδίσουν την είσοδο αξιωματούχων, επειδή θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι συνιστούν «προδοσία».

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό με συνθήματα κατά της Σερβίας, όπως «Ένωση με την Αλβανία, όχι συμφωνία με τη Σερβία» και «Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη Σερβία».

Οι κ.κ. Θάτσι και Ντάτσιτς συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον. Στη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης συμφώνησαν συνέχιση του διαλόγου και, όπως είπε η κ. Άστον, δεσμεύθηκαν να εργαστούν από κοινού.