Σοκάρει η περιπέτεια που βίωσε μια έγκυος στη γυναικεία φυλακή της δυτικής Αυστραλίας στην οποία μεταφέρθηκε στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης της επειδή δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει τους όρους της εγγύησής της.

Η Amy, όπως είναι το μικρό της όνομα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, γέννησε μόνη της κλειδωμένη μέσα στο υψίστης ασφαλείας κελί της, καθώς ο μοναδικός υπάλληλος που είχε πρόσβαση σε αυτό απουσίαζε την ώρα του τοκετού.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο στις γυναικείες φυλακής Bandyup. Συγκεκριμένα το απόγευμα της 11ης Μαρτίου η τρόφιμος ενημέρωσε μέσα από το κελί της το προσωπικό πως πιθανότατα έχει ωδίνες. Μεταφέρθηκε στο ιατρικό τμήμα της φυλακής για εξέταση. Είπε πως αισθάνεται έναν πόνο στην κοιλιά, αλλά δεν ανέφερε κάτι για ωδίνες.

Οι νοσοκόμες που δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά για όσα είχε πει νωρίτερα στο προσωπικό, της χορήγησαν παρακεταμόλη και επέστρεψε στο κελί της. Λίγο αργότερα όμως οι πόνοι έγιναν αφόρητοι και άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Στις 19:40 τοπική ώρα γέννησε το παιδί της μόνη της κλειδωμένη στο κελί της. Το ιατρικό προσωπικό έφτασε στο σημείο πέντε λεπτά νωρίτερα, όμως ο φύλακας που είχε το κλειδί δεν βρισκόταν εκεί κοντά. Έτσι οι νοσοκόμες επικοινωνούσαν μαζί της και της έδιναν οδηγίες μέσω του μικρού ανοίγματος που υπήρχε στην πόρτα του κελιού της! Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και δεν υπήρξαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αργότερα, η λεχώνα και το νεογνό μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Όλα αυτά τα λεπτομερή στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα που διενήργησε ο δημόσιος επιθεωρητής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων Neil Morgan με σκοπό «να κατανοήσει πως είναι δυνατόν αυτή η θλιβερή, ταπεινωτική και υψηλού ρίσκου σειρά γεγονότων να συνέβη σε φυλακή του 21ου αιώνα στην Αυστραλία».

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνάς του είναι τα εξής:

– H διαμονή για κρατούμενες που βρίσκονται στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης ήταν ανεπαρκής.

– Η επικοινωνία ήταν ελλιπής.

– Το προσωπικό έδρασε με καθυστέρηση.

– Η τήρηση αρχείων και η αναφορά του συμβάντος είχαν ατέλειες.

Πλέον η μπάλα περνά στο τερέν του υπουργείου δικαιοσύνης της δυτικής Αυστραλίας που θα πρέπει να δώσει απαντήσεις επί του θέματος.