Την απομάκρυνση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά τη διεξαγωγή εκλογών θα μπορούσε να δεχτεί το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο πρώην μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν.

Ο Ανάν είχε μεταβεί στην Τεχεράνη τον Ιούλιο και είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και δύο ανώτατους αξιωματούχους.

«Όλοι, όταν τους πίεσα, έστειλαν το ίδιο μήνυμα, το οποίο ήταν “δεχόμαστε ότι ο Άσαντ μπορεί να φύγει, αλλά θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ο συριακός λαός μέσω εκλογών, ακόμα και αν αυτές διεξαχθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ”», τόνισε ο Ανάν.

«Μια από τις φράσεις που μου είπαν, ήταν: “η δημοκρατία είναι η λύση, η δημοκρατία είναι η απάντηση στη Συρία”», πρόσθεσε ο Ανάν από το Ινστιτούτο Brookings της Ουάσιγκτον όπου βρέθηκε για την προώθησε των απομνημονευμάτων του, με τίτλο «Παρεμβάσεις: μια ζωή σε πόλεμο και ειρήνη».

Ο Ανάν καταδίκασε επίσης την αποστολή όπλων στη Συρία, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Όπως επισήμανε ο πρώην ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, το Ιράν τάσσεται επίσης υπέρ μιας δημοκρατικής λύσης στο Μπαχρέιν, όπου από το Φεβρουάριο του 2011 συνεχίζεται το κίνημα κατά του καθεστώτος.