Ένας Ρώσος ορθόδοξος ιερέας αναμένεται να τιμωρηθεί για τα ποσταρίσματά του στο Instagram στα οποία επιδεικνύει ακριβά αξεσουάρ Gucci και Louis Vuitton, όπως ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της εκκλησίας.

Ο Βιάτσισλαβ Μπασκάκοφ ανέβασε φωτογραφίες με τις πολυτελείς παντόφλες του, τα παπούτσια με ασημένιες αγκράφες και τις τσάντες Louis Vuitton αξίας εκατοντάδων λιρών. Οι φωτογραφίες κατέβηκαν από το διαδίκτυο μετά τον σάλο που προκλήθηκε, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο λογαριασμός του ιερέα απενεργοποιήθηκε, οι φωτογραφίες όμως από το Instagram είχαν ήδη κυκλοφορήσει σε διεθνή Μέσα όπως ο Guardian και η Telegraph.

Οι επικεφαλής της ρωσικής εκκλησίας επέπληξαν τον Μπασκάκοφ και ανέφεραν ότι συγκροτήθηκε μία πειθαρχική επιτροπή για «να τον συνετίσει».

«Ελπίζω αυτό να επαναφέρει τον βοσκό στον ίσιο δρόμο» τόνισε ο Αλεξάντερ Βολκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου. «Η ζωή ενός ιερέα δεν μπορεί να διαχωριστεί μεταξύ της ιδιωτικής και της δημόσιας και κανένας άνθρωπος του κλήρου δεν μπορεί να φέρεται ως ιερέας σε ναό από το πρωί μέχρι το μεσημεριανό και έπειτα να είναι κάποιος άλλος από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ».

Ο ίδιος ο Κύριλλος βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου το 2012 αφού «συνελήφθη» σε συνάντηση να φοράει ένα ρολόι Breguet με εκτιμώμενη αξία 24.000 λιρών. Οι συνεργάτες του αφαίρεσαν τεχνητά από τη φωτογραφία το ίχνος του πολυτελούς ρολογιού, απέτυχαν όμως να σβήσουν την αντανάκλασή του σε ένα γυαλισμένο ξύλινο τραπέζι. Η εκκλησία απολογήθηκε για το περιστατικό.

Ο Μπασκάκοφ απολογήθηκε την Κυριακή για τις φωτογραφίες, λέγοντας ότι «θα υποστεί την τιμωρία και θα κλείσει τον λογαριασμό του στο Instagram, αφού δεν μπορεί να συμπεριφερθεί ταπεινά και όπως αρμόζει».

Ωστόσο αρνήθηκε ότι τα πολυτελή αντικείμενα είναι δικά του, ισχυριζόμενος ότι τις περισσότερες φωτογραφίες τις τράβηξε σε καταστήματα. Κάποιες φορές, είπε, έραβε αγκράφες που φαίνονται ακριβές στα ταπεινά του παπούτσια.

«Τα παπούτσια είναι φτηνά, μοιάζουν όμως γιορτινά», έγραψε.