Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο στόχαστρο

Περισσότερες από 1.100 δολοφονίες μεταξύ 2015 και 2017


ΚΟΣΜΟΣ
5:21
11/12/2018
Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο στόχαστρο
1
loading

Μεταξύ 2015 και 2017, «περισσότεροι από 1.100 υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε σήμερα ο Μισέλ Φορστ, ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ αρμόδιος για τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ομιλία του στο Παρίσι με αφορμή της 70ης επετείου της υιοθέτησης της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Φορστ σκιαγράφησε μια κατάσταση «διόλου ευχάριστη».

Οι δολοφονίες «διαπράττονται όλο και περισσότερο» από το «οργανωμένο έγκλημα» αλλά μερικές φορές χρηματοδοτούνται από «διεθνείς επιχειρήσεις» που εργάζονται ειδικότερα στον τομέα των ορυχείων, δήλωσε ο εισηγητής λίγες μέρες πριν από την παρουσίαση στον ΟΗΕ μιας έκθεσης σχετικής με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 140 χώρες.

Σωματικές επιθέσεις, απειλές, απαγωγές, εξαφανίσεις αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας επίσης την εξέλιξη του «φαινομένου της ατιμωρησίας».

Για παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση της Λατινικής Αμερικής όπου «από τις 100 δολοφονίες ακτιβιστών διεξάγονται πέντε έρευνες και δύο υποθέσεις δολοφόνων με απτές αποδείξεις έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη και έχουν καταδικαστεί».

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του παράλληλα για το στιγματισμό και για τις εκστρατείας δυσφήμησης που έχουν υποστεί οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για «τον περιορισμό του χώρου που τους επιφυλάσσεται στην κοινωνία των πολιτών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Δυτικής Ευρώπης».

Ακτιβιστές επίσης μίλησαν για τον αγώνα τους.

Στο τέλος διαφόρων συζητήσεων, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν τόνισε ότι «ακόμα και εντός της ίδιας της ΕΕ, ιδίως χάρη στην άνοδο του λαϊκίστικου λόγου, παρατηρούμε σημαντικές οπισθοχωρήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Μίκυ Θεοδωράκης

    ακτιβιστές υπερασπιστές των λάθρο και υπάλληλοι του σόρος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει