Η απόφαση της της ευρωπαϊκής εταιρείας διαχείρισης δορυφορικών επικοινωνιών Eutelsat και της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Arqiva να τερματίσουν τη δορυφορική μετάδοση των ιρανικών, κρατικών τηλεοπτικών δικτύων στερείται «νομικής αιτιολογίας» σύμφωνα με το Ιράν.

«Η εταιρεία τηλεοπτικών μεταδόσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν IRIB έχει συμβόλαια εδώ και 20 χρόνια με την Eutelsat, τα οποία ανανεώνονται για περιόδους 5 με 10 ετών. Το συμβόλαιο εξακολουθεί να ισχύει και η απόφαση να τερματιστεί η μετάδοση 19 ιρανικών τηλεοπτικών δικτύων είναι πολιτική», δήλωσε ο Μοχαμάντ Σαραφράζ, αντιπρόεδρος της IRIB.

«Η Eutelsat διέκοψε το συμβόλαιο μονομερώς και χωρίς νομική αιτιολογία», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι οι νομικές υπηρεσίες της IRIB θα καταθέσουν μήνυση.

Νωρίτερα η Eutelsat είχε ανακοινώσει: «Η Arqiva και η Eutelsat έλαβαν από κοινού την απόφαση να τερματίσουν τη μετάδοση μέσω των δορυφόρων Hot Bird της Eutelsat των τηλεοπτικών δικτύων που ανήκουν στην εταιρεία τηλεοπτικών μεταδόσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν IRIB».