Επικαλούμενη «λόγους συνείδησης» μια φαρμακοποιός αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια σε μια πελάτισσά της, προκαλώντας την οργή πολλών οργανώσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Κροατία.

«Αυτή η λεγόμενη άρνηση για λόγους συνείδησης», η οποία αναγνωρίζεται από την κροατική νομοθεσία, «μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στο δικαίωμα της προστασίας της υγείας και σε παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών», είπε η Σάνια Τσέραρ, της οργάνωσης CESI

Οι οργανώσεις ανησυχούν ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση αλλά επίσης εκφράζουν οργή επειδή ο φαρμακευτικός σύλλογος του Ζάγκρεμπ στήριξε την απόφαση της φαρμακοποιού. Σύμφωνα με τον σύλλογο, οι φαρμακοποιοί μπορούν να επικαλούνται λόγους συνείδησης, εφόσον αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς.

«Πρώτα ήταν οι γυναικολόγοι, τώρα οι φαρμακοποιοί… Πού θα σταματήσει αυτό;» διερωτήθηκε η γυναίκα που στα μέσα Νοεμβρίου συνάντησε την άρνηση της φαρμακοποιού να της πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια, μολονότι είχε συνταγή γιατρού.

Στην Κροατία, όπου η Καθολική Εκκλησία είναι πανίσχυρη, δημιουργείται τα τελευταία χρόνια ένα κίνημα αμφισβήτησης του δικαιώματος στην άμβλωση, η οποία είναι νόμιμη από την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 60% των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία επικαλούνται λόγους συνείδησης για να μην κάνουν αμβλώσεις.