Αντάρτες επιτέθηκαν σε μια συριακή στρατιωτική βάση κοντά στην κύρια εθνική οδό στο βόρειο τμήμα της Συρίας σήμερα σε μια προσπάθεια να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στην οδό ανεφοδιασμού του Χαλεπιού, μερικές ημέρες αφότου κατέλαβαν μια στρατηγικής σημασίας πόλη στην περιοχή.

Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα άρμα μάχης που είχαν αποσπάσει από το στρατό, ρουκέτες και όλμους για να πλήξουν την βάση Ουάντι αλ Ντάιφ, περίπου τρία χλμ. ανατολικά της πόλης Μάαρετ αλ Νούμαν, την οποία κατέλαβαν αυτήν την εβδομάδα.

«Οι αντάρτες επιτέθηκαν στην Ουάντι αλ Ντάιφ από τη νύχτα, αλλά ο στρατός βομβαρδίζει ακόμη την Μάαρετ αλ Νούμαν από αυτήν. Η πόλη συνεχίζει επίσης να πλήττεται από μαχητικά αεροσκάφη», δήλωσε ο Μοχάμαντ Κανάαν, ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης στην περιοχή.

Δεν έχουν δοθεί ως τώρα πληροφορίες για απώλειες από τους αντιμαχόμενους. Οι πληροφορίες από τη Συρία είναι δύσκολο να επαληθευτούν διότι οι συριακές αρχές έχουν απαγορεύσει την αποστολή ανταποκριτών στα περισσότερα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011.

Τουλάχιστον 30 αντάρτες και δεκάδες άνδρες του στρατού σκοτώθηκαν χθες σε μάχη νότια της Μάαρετ αλ Νούμαν, όπου πηγές της αντιπολίτευσης είπαν πως οι αντάρτες σταμάτησαν μια επιχείρηση του στρατού για την ανακατάληψη της πόλης, 280 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Το κέντρο της πόλης, που βρίσκεται ανάμεσα στην έρημο και σε ορεινούς όγκους, χαρακτηριζόταν φρούριο, ενώ σε αυτό βρίσκονταν κτιριακά συγκροτήματα των υπηρεσιών πληροφοριών.

Σύμφωνα με πηγές των αντικαθεστωτικών η πτώση της Μάαρετ αλ Νούμαν εξασθένισε τις γραμμές ανεφοδιασμού του στρατού στο Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας όπου μαίνονται μάχες εδώ και δύο μήνες. Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι αντάρτες έχουν πάρει τον έλεγχο ενός τμήματος περίπου 5 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου στα υψώματα της Μάαρετ αλ Νούμαν.