Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η κυπριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, το πιο σημαντικό είναι πως οι πηγές χρηματοδότησης έχουν βρεθεί.

Ειδικότερα, πρώτη πηγή αφορά τα έσοδα από το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα τεμάχια στην Κυπριακή ΑΟΖ, που εκτιμάται, ότι θα ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και ένα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Για τη δεύτερη πηγή χρηματοδότησης, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για σύσταση ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος θα χειρίζεται το κονδύλι με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να γίνεται αποτελεσματική διαχείριση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση εκτιμά, πως με το πακέτο για την ανάπτυξη και απασχόληση θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, με στόχο τη στήριξη της οικοδομικής βιομηχανίας, του τουρισμού, της έρευνας, της παιδείας και της ενέργειας, κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Επιπλέον, ο κύριος Στεφάνου ανέφερε, ότι η πρόταση των εργοδοτών για την ΑΤΑ δεν βοηθά και τόνισε, ότι στόχος είναι να υπάρξει συναίνεση όλων, ώστε να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και ακολούθως να αρχίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα.