Να δοθεί ένα τέλος στις στείρες πολεμικές όσον αφορά στο ζήτημα των Ρομά συμφώνησαν η Γαλλία και η Ρουμανία,  όπως τόνισαν ο γάλλος υπουργός Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης και Εθνικής Ταυτότητας, Ερίκ Μπεσόν και ο ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόνσκι.

Ο κ. Μπανκόνσκι είπε ότι χρειάζεται προσπάθεια και συνεργασία για την υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν τους Ρομά, με τη χορήγηση περισσότερων κοινοτικών κονδυλίων και πρόσθεσε ότι Γαλλία και Ρουμανία θα συνεργαστούν για τη νόμιμη διαμονή Ρομά στις χώρες που μεταναστεύουν, χωρίς να παραβιάζεται η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ.

Ο κ. Μπεσόν ανέφερε ότι η επίσκεψη στο Βουκουρέστι έχει στόχο την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων από κοινού με τη ρουμανική κυβέρνηση, στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις απελάσεις Ρομά, ρουμανικής υπηκοότητας, από τη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα απόφαση με την οποία ζητεί από τη Γαλλία και τα άλλα κράτη της Ε.Ε. να σταματήσουν αμέσως τις απελάσεις των Ρομά, οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.